"Exista o maniera prin care rezervele valutare, fiind principala sursa de castiguri, ca venituri din fructificare, se duc in plata pensiilor. (...) Am virat aproximativ 25 milioane euro pe luna, ceea ce inseamna plata lunara a 150.000 de pensii medii", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la o masa rotunda pe tema "Rezerva de aur si valuta a Romaniei: Surse si destinatii".

Contributiile platite de catre BNR pentru buget in 2009, care au insumat aproximativ 25 milioane euro lunar, au acoperit cheltuielile cu 150.000 de pensii medii, aceasta fiind maniera "inteleapta" de utilizare a rezervelor internationale pentru plata pensiilor, a afirmat Isarescu, potrivit Realitatea.net.

"Exista o maniera prin care rezervele valutare, fiind principala sursa de castiguri, ca venituri din fructificare, se duc in plata pensiilor. Daca discutia este la nivelul acesta, fara sa coboram nivelul, trebuie sa dam explicatii. Anul trecut am virat la buget 300 milioane euro, adica 80% din profit. (...) Am virat aproximativ 25 milioane euro pe luna, ca medie, au fost luni cand am virat si 50 milioane euro. Am vorbit cu colegii mei si 25 milioane euro inseamna plata lunara a 150.000 de pensii medii. Este o maniera inteleapta, prin care se utilizeaza reverva la plata pensiilor", a explicat guvernatorul Bancii Nationale.

  • Rezerva valutara ofera credibilitate. Ban la ban trage

Guvernatorul BNR, a subliniat ca rezerva internationala de valuta, care este administrata de Banca Centrala, ofera credibilitate pentru un stat, adaugand ca "ban la ban trage", mai noteaza Wall-Street.ro.

Rezerva reprezinta un factor de credibilitate si este un proverb care spune ca ban la ban trage", a declarat Isarescu in cadrul unei dezbateri pe tema rezervei Romaniei.

Potrivit Realitatea.net, BNR avea in iunie rezerve valutare de 31,6 miliarde de euro, mai reduse cu 362 milioane euro fata de luna mai. Anul trecut, rezervele BNR au urcat cu 2,08 miliarde euro, la 28,3 miliarde de euro.

In ceea ce priveste compozitia rezervei, in mod normal aceasta este pastrata in mare parte in euro dar si in dolari. "Ponderea in dolari a scazut pentru ca fructificarea rezervei in dolari s-a realizat cu un randament extrem de scazut. Fructificarea ne-a descurajat sa mai pastrm rezeva in dolari", a explicat guvernatorul BNR.

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

  • Isarescu: BNR nu a intervenit pentru mentinerea cursului la 4,3 lei/euro

Banca centrala nu vinde valuta pe piata pentru a sustine nu anumit nivel fixat pentru cursul de schimb, a precizat Isarescu. Acesta a subliniat ca mecanismele de pe piata valutara sunt mult mai complexe si nu vizeaza mentinerea unui anumit nivel al cursului de schimb, scrie Wall-Street.ro.

"Vanzarea de valuta pe piata este un mecanism mai complex. Nu vindem valuta ca sa tinem un nivel de curs. Sunt mecanisme care functioneaza mult mai complex", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca rezerva valutara, in anumite limite, poate sa fie folosita si pentru credibilizarea si eficientizarea politicilor economice, mai ales cele monetare si de curs.

“A intervenit Banca Nationala ca sa pastreze cursul la 4,3? Niciodata nu am spus asa ceva, dar asa a vrut sa inteleaga presa. Cand nu s-a mai aparat cursul, atunci s-a provocat o sperietura. Piata l-a adus inapoi de la 4,4, dar nici asta nu a fost extraordinar. Nu e bine sa dai o cifra pentru ca ati vazut ce s-a intamplat", a spus Isarescu.

Citeste si:
Francul elvetian si dolarul american ating noi valori RECORD
Francul elvetian si dolarul...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.