Romania a trimis deja catre FMI documentele cu noile masuri, boardul urmand sa se intruneasca pe 30 iunie si sa acorde banii pe 1 iulie, a declarat ministrul de finante Sebastian Vladescu.

"FMI primeste documentele astazi (sambata n.r.), intra in board pe 30 iunie sau pe 1 iulie cel mai tarziu si primim banii pe 1 sau 2 iulie", a anuntat Vladescu la Realitatea TV.

Acesta a adaugat ca Romania are deja un acord din partea Fondului cu privire la noile masuri stabilite de Guvern, inclusiv pentru majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24% incepand cu 1 iulie, drept pentru care documentele semnate au plecat deja catre Washinghton, scrie NewsIn.

Ministrul a estimat ca banii care vor intra la buget prin majorarea TVA, de circa 4 miliarde lei, respectiv aproximativ un miliard de euro, vor acoperi suma ce ar fi trebuit sa fie asigurata prin diminuarea pensiilor cu 15%
.

Vin scumpirile: Guvernul a majorat TVA

Ministrul mentionase si anterior ca varianta majorarii TVA la 24% a fost agreata de FMI, precizand faptul ca nu este asteptata o delegatie a FMI mai devreme de luna iulie.

Potrivit lui Vladescu, cele 3,5 - 4 miliarde lei, estimate a fi colectate la buget in 2010 prin majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, reprezinta suma necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar de 6,8% din produsul intern brut (PIB), convenit cu FMI. Acesta a precizat faptul ca masura majorarii TVA a fost inclusa in OUG de modificare a Codului Fiscal adoptata miercuri de Guvern si rediscutata in sedinta de sambata.

Masura de majorarea a TVA la 24% a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis vineri, in urma analizarii Legilor pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, ca articolul ce prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, precum si cel care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala, au decis judecatorii Curtii.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.