In ciuda reducerilor veniturilor aplicate de Guvern, romanii nu renunta sa se imprumute prin credite bancare, chiar daca, cei mai multi, nu reusesc sa le achite.

Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in luna mai, cu 1,4% fata de nivelul din aprilie, la 203,112 miliarde lei (48,6 miliarde euro), iar in ritm anual a trecut pe crestere cu 2%, de la o scadere de 0,1% in aprilie.

  • In ce moneda se imprumuta romanii?

Pe segmente, creditarea in lei a evoluat cel mai slab si in mai, scazand cu 0,1%, pana la 78,08 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 2,4%, la echivalentul a 125,04 miliarde lei. Evolutia a fost influentata, insa, de aprecierea leului, care a castigat in mai 1,1% fata de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.

In aceste conditii, imprumuturile in valuta au ajuns sa reprezinte 61,6% din creditul total. Ponderea ridicata a creditului in valuta reprezinta una din principalele vulnerabilitati ale sistemului bancar romanesc, dupa cum au avertizat in repetate randuri o serie de analisti.

  • Cat s-au imprumutat romanii?

In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a urcat cu 0,1% fata de aprilie, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 2%, la valoarea echivalata in lei. Creditarea companiilor a evoluat mai slab, cu o scadere de 0,3% pe componenta in lei si un avans de 2,7% la imprumuturile in valuta.

Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in mai cu 5,4% fata de luna simiara din 2009, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 4,6%. Chiar si creditele acordate companiilor au scazut in mai in ritm anual, cu 4%, dar au sporiut cu 9% la cele in valuta.

Creditarea statului a crescut in luna mai, astfel incat creditul guvernamental - care include finantarile acordate administratiei centrale si locale, sistemelor de asigurari sociale si titlurile de valoare negociabile emise de aceste sectoare institutionale - a sporit cu 1,7%, pana la 53,18 miliarde lei (12,7 miliarde euro), nivel mai mare cu 60,3% fata de cel din urma cu un an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.