Jumatate dintre judetele Romaniei primesc de la bugetul de stat, pentru nevoile locale, mai multi bani decat reusesc sa incaseze din impozitele principale.

Cei mai multi bani ii "inghit" judetele Vaslui, Olt, Suceava, Botosani si Bacau. Doar Capitala si cateva judete mari contribuie la buget cu sume consistente, se mai arata in articolul cu titlul "Doua Romanii. Una consuma, alta plateste" publicat de Romania Libera, citat de NewsIn.

Doar 20 de judete au avut contributii nete la bugetul de stat in 2009, arata date ale Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Contributiile au in vedere sumele colectate din impozitul pe profit, pe venit, accize, TVA si taxe vamale. Potrivit datelor celor doua institutii, cele mai mari contributii la buget au venit, in ordine, de la sectorul 1 al Capitalei, cu 4,83 miliarde lei, judetul Ilfov, cu 3,56 miliarde lei, Constanta, cu 3,22 miliarde lei, sectorul 6, cu 2 miliarde lei, judetul Cluj, cu 1,91 miliarde lei, sectorul 2, cu 1,88 miliarde lei, Timis, cu 1,81 miliarde lei. Urmeaza Prahova, cu 1,77 miliarde lei, sectorul 3, cu 1,7 miliarde lei si sectorul 5, cu 1,45 miliarde lei. In zona de jos a clasamentului se gasesc judetele Calarasi, cu 175,49 milioane lei, Tulcea, cu 211,49 milioane lei si Mehedinti, cu 222,8 milioane lei.

Clasamentul exclude marii contribuabili din tara, care au adus bugetului jumatate din sumele colectate la acesta din impozitele mentionate, respectiv 44,79 miliarde lei din 88,67 miliarde lei. Varsamintele acestora sunt socotite la Trezoreria Municipiului Bucuresti, separata de bilanturile sectoarelor Capitalei.

In clasamentul celor mai mari beneficiari de fonduri defalcate de la buget, primul este judetul Vaslui, cu 308 milioane lei, mai mare decat contributia acestui judet la buget, de 270,08 milioane lei, urmat de Suceava, 287 milioane lei (venituri la buget de 578 milioane lei), si Olt, cu o contributie negativa de 257,68 milioane lei (sume colectate la buget de 292,63 milioane lei).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.