Romania inregistra la finalul lunii aprilie a acestui an o datorie externa totala de 86,59 miliarde euro, in crestere cu 7,96% (6,39 miliarde euro) fata de finalul lui 2009, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La sfarsitul anului trecut, Romania avea o datorie externa totala de 80,2 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale bancii centrale.

Datoria pe termen mediu si lung reprezenta 81,38% din totalul datoriei externe a Romaniei la 30 aprilie 2010, conform datelor provizorii ale BNR, in crestere cu 4,87 miliarde euro fata de finalul lui 2009. La randul sau, ponderea datoriei pe termen scurt a sporit usor, la 18,6%. Astfel, la finalul lui aprilie, datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei insuma 70,474 miliarde euro, fata de 65,604 miliarde euro la 31 decembrie 2009, iar datoria pe termen scurt se cifra la 16,116 miliarde euro, cu 10,4% peste nivelul de la finalul lui decembrie, potrivit Wall-Street, care citeaza NewsIn.


Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, a crescut cu 3,42 miliarde euro in primele patru luni din acest an, pana la 15,404 miliarde euro, in timp ce datoria externa garantata public a crescut cu 21,6%, la 1,850 miliarde euro.

In schimb, datoria externa negarantata public a scazut cu 453 milioane euro (1,16%) in primul trimestru, la 38,7 miliarde euro. Depozitele constituite pe termen mediu si lung in Romania de nerezidenti au crescut usor (aproximativ 5,73%) in primele trei luni, la 7,317 miliarde euro.

Imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) - in baza acordului stand-by cu Romania, exclusiv suma primita de Ministerul Finantelor de la FMI - insumau 7,185 miliarde euro la 31 aprilie, in crestere cu 26,3%, de la 5,686 miliarde euro la finalul anului trecut, mai arata datele bancii centrale.

Alte detalii despre datoria externa a Romaniei gasiti in Wall-Street!

  • Ce urmeaza? Salariile si pensiile ar putea sa ramana reduse in urmatorii doi ani, este de parere Consilierul guvernatorului BNR.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat miercuri ca nivelul salariilor din domeniul public trebuie egalizat, si ca masurile de austeritate ar trebui aplicate pe o perioada de 18 pana la 24 de luni, pentru a avea efectele scontate, relateaza NewsIn.
Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Inegalitatile salariale din sectorul public trebuie sa dispara, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Salariile mici pot fi asociate coruptiei din mediul public, iar salariile directorilor din ministere nu pot fi mai mari ca ale ministrilor insisi, a mai spus consilierul guvernatorului.

Croitoru considera ca reducerea deficitului bugetar reprezinta un proces de lunga durata, iar masurile nu pot fi aplicate doar pe termen scurt. El a declarat ca reducerea deficitului bugetar la 6,8% in 2010 si la 4,4% in 2011 presupune "masuri dure, dar necesare", conform The Money Channel.

"Masurile de austeritate ar trebui aplicate pe o perioada de 18 pana la 24 de luni, pentru a avea efectele scontate", spune Lucian Croitoru.

"Aceste masuri, din punct de vedere economic, nu pot fi reversate curand. Salariile si pensiile nu pot fi readuse imediat la nivelul la care au fost. Masurile trebuie mentinute pentru ca Romania are de redus deficitul bugetar," a explicat Croitoru.

Consilierul Guvernatorului BNR a precizat ca daca economia Romaniei va continua sa scada, vor trebui luate masuri suplimentare. A evitat insa sa spuna daca acest lucru ar putea insemna o crestere a taxelor.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Datoria la Termoenergetica va fi achitată integral...
Nicușor Dan: „Datoria la...


Cat de expusa la risc este Romania?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.