Statul face tot posibilul sa stranga cureaua pentru a aduna la buget fiecare banut. Incepand cu reducerea veniturilor bugetarilor, fiscul le pune acum gand rau celor care isi ascund averile in alte tari.

Seful ANAF, Sorin Blejnar, anunta ca va cere tuturor institutiilor similare din Europa o evidenta a proprietatilor detinute de cetatenii romani persoane fizice in alta tara, urmand ca tot ce nu va putea fi justificat sa fie taxat cu 16%.

Atfel, va fi ceruta institutiilor similare din Europa o "evidenta a proprietatilor detinute de cetatenii romani persoane fizice intr-o tara, peste un anumit nivel". "Pana la 1 ianuarie 2011, vrem sa detectam cu exactitate toti contribuabilii cu averi mari si daca aceste averi au fost impozitate. Discutam despre marile averi provenite din economia subterana", explica Blejnar, citat de Gandul.

  • Blejnar: "Ati vazut filmul <Eu cand vreau sa fluier, fluier>? Ei bine, eu cand vreau sa fac ceva, chiar fac"

"Cred ca voi identifica cateva sute de persoane. Noi ne intalnim cu un paradox: avem foarte multi oameni bogati care nu pot sa justifice niste venituri", crede seful Fiscului. "Acestia sunt "oamenii cu iaht, cu Ferrari si cu o proprietate mult peste medie", a precizat Sorin Blejnar.

Intrebat care va fi pragul de la care o proprietate sau un bun poate fi considerat de lux si daca ANAF are superagenti pregatiti in acest scop, Blejnar a preferat sa nu dea detalii, motivand ca inca se lucreaza la proiect.

Insa, chiar daca masura ar putea ajuta la marirea fondurilor stranse la buget, legislatura si birocratia specifica Romaniei intervin si de aceasta data. Astfel, pentru ca Fiscul sa poata controla averile mari, trebuie parcurse in prealabil o serie de etape legislative obligatorii, incepand cu strategia fiscala generala care trebuie introdusa in cea a ANAF.

Totodata, Codul de Procedura Fiscala, dar si legislatia secundara, vor trebui modificate, pentru a extinde capacitatea de control a ANAF, inclusiv accesul la evidentele bancare.

Nu am scapat de majorarea taxelor

"Debandada" fiscala din Romania, in vizorul UE: Ce ne facem cu evaziunea?

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Masuri mai dure impotriva evaziunii fiscale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.