Cand pietele traditionale se prabusesc, arta devine cea mai profitabila afacere.
In actuala perioada de recesiune, pietele de investitii traditionale au avut de pierdut puncte importante din cifra profiturilor. Singurul domeniu care isi reconfirma valoarea economica, dincolo de cea artistica, a fost arta. Randamentul anual al investitiilor in arta la nivel mondial a crescut cu 27%, chiar si dupa declansarea crizei economice.

Au demonstrat-o perioadele de recesiune din trecut, atat in tarile cu o economie emergenta, cat si in cele mai dezvoltate: piata de arta este cea mai putin afectata de criza financiara. Capodoperele au supravietuit fluctuatiilor pietei si mai mult, in momentele de descrestere, acestea au inregistrat marile recorduri de pret.

Analistii anunta, pe toate canalele, blocarea pietei imobiliare, in contextul prabusirii economiei, a devalorizarii monedei nationale si a valutei, a scaderii veniturilor statului si a masurilor guvernamentale severe. Investitia in actiuni prezinta de asemenea un risc crescut, cea in titluri de stat are un randament de sub 10% si chiar aurul, considerat o modalitate sigura de a proteja capitalul de devalorizare, a traversat o perioada de scadere puternica a pretului, in ultimul trimestru al anului trecut, pe fondul situatiei din Dubai. In acest context, singura piata in care randamentul anual mediu a continuat sa creasca, chiar si in perioada de criza, este aceea a artei.

Specialistii au constatat ca, la nivel global, ingrijorarea legata de cresterea inflatiei si de instabilitatea financiara a pietei economice, a determinat un numar de indivizi deosebit de bogati, sa aloce artei o pondere mult mai mare din portofoliile lor investitionale, ca protectie impotriva inflatiei. Aceasta orientare a avut ca rezultat alimentarea preturilor si atragerea unor opere de calitate exceptionala, atragatoare pentru cei cu gusturi conservatoare. Concluzia unanima este aceea ca arta ramane un bun de extrema valoare, de pastrat in mod necesar, atat de catre cunoscatori, cat si de catre colectionarii-investitori.

  • Arta devine tot mai pretioasa si in Romania

Piata romaneasca de arta incepe sa semene cu omoloagele ei europene, atragand tot mai multi investitori ce cauta cea mai sigura varianta investitionala. Astfel se explica randamentul total al pietei romanesti de arta care a ramas constant in ultimii 15 ani la 27,4%. Asadar, mai mare decat randamentul anual mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiei in aur, terenuri ori valori mobiliare.
Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Pe piata romaneasca, directia ascendenta este constatata de Indexul Artmark, primul instrument care masoara randamentele anuale ale celor mai tranzactionati artisti romani, in ultimii 15 ani. Serviciile de consultanta de specialitate, introduse de Artmark si sustinute de Index, vin si ele in sprijinul intereselor de plasare de capital ale celor mai inspirati oameni de afaceri si iubitori de frumos.

Acestia vor avea ocazia sa ia pulsul pietei de arta, joi, 17 iunie, la cel mai important eveniment al ei din acest sezon - Licitatia de Vara Artmark 2010, desfasurata la Hotel J.W. Marriott, sub sloganul „Aur pe panza... o riposta eleganta data inflatiei.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.