Romania va inregistra cea mai mare crestere a produsului intern brut din intreaga Uniune Europeana (UE) in 2011, adica 5,6%, potrivit datelor publicate in ultimul studiu la Fondului Monetar International (FMI), World Economic Outlook - april 2010.

In 2009, sau "primul an de criza" cum a fost alintat de mass-media, economia Romaniei a inregistrat o scadere a produsului intern brut pe masura cresterii "galopante" din 2008. Mai precis, dupa avantul economic de 7,3% din PIB din 2008, economia Romaniei a scazut cu 7,1% anul trecut, conform studiului FMI.

Pentru 2010 economistii au avut de spus si bune si rele privitor la evolutia productivitatii romanesti. Pesimistii au estimat inca un an de scadere cu valori negative de aproximativ 1% - 1,5%, in timp ce optimistii au vazut cresteri de pana la 2,5%. Inca nu stim ce se va mai intampla pana la finalul anului, deoarece evenimente de genul eruptiei vulcanului islandez Eyjafjallajokull pot schimba complet estimarile economistilor, insa FMI prevede in studiu o crestere a produsului intern brut real (n.r. necorelat cu rata inflatiei) de 0,8% pentru Romania pentru 2010, si una de 5,1% in 2011.

In ceea ce priveste cresterile economice estimate pentru 2011, Romania va fi fruntasa in intreaga Uniune Europeana. Dupa tara noastra vor urma Slovacia cu 4,5%, Estonia cu 3,6% si Polonia, Ungaria si Lituania, toate avand un PIB real cu 3,2% mai mare decat in anul precedent.

Cele mai mici cresteri economice vor fi inregistrate in 2011de Portugalia (0,7%), Spania (0,9%) si Italia (1,2%). Aceste trei state, impreuna cu Grecia, singura tara din UE care va continua sa scada in 2011 (-1,1%), sunt cele mai problematice state ale Uniunii din punct de vedere al economiei in prezent, ceea ce explica de ce sunt cunoscute si sub numele de "statele P.I.G.S.".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.