Senatul a adoptat, in calitate de prima camera, o propunere legislativa care prevede compensarea creantelor agentilor economici care presteaza lucrari sau servicii a caror finantare e asigurata prin alocari de la bugetul de stat in baza unor HG, cu datoriile pe care statul le are fata de operatori.

"Aceasta propunere legislativa vine in sprijinul agentilor economici care la aceasta ora sunt in blocaj total si priveste compensarea creantelor catre stat, ale sumelor pe care agentii le datoreaza bugetului de stat in urma executarii unor servicii din fonduri de la bugetul de stat stabilite prin Hotarare de Guvern. Sunt foarte multe lucrari si prestari de servicii pe care agentii economici le-au efectuat in urma unor alocari de la bugetul de stat prin HG, bani care nu au fost platiti de un an, doi, poate chiar mai mult. In schimb, agentilor economici li se percep penalitati pe creantele datorate. Este normal sa fie o compensare doar pe aceste creante datorate in urma acestor lucrari, nu a tuturor creantelor catre stat", a explicat initiatorul, senatorul PNL Cristinel Bigiu.

Comisia pentru buget din Senat a dat un raport favorabil propunerii legislative care "reglementeaza completarea Codului de procedura Fiscala in sensul compensarii creantelor unui debitor operator economic, provenite din livrari de bunuri, prestari de servicii pentru obiective de investitii publice a caror finantare se asigura din alocatii bugetare, cu creantele administrate de organele fiscale".

"Initiativa doreste sprijinirea agentilor economici care au de primit sume de la diverse institutii si administratii publice locale reprezentand contravaloarea bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate pentru obiective de investitii publice a caror finantare este asigurata prin alocari de la bugetul de stat in baza unor hotarari de Guvern. Neachitarea de catre aceste institutii publice a prestatiilor realizate, datorita nevirarii sumelor respective de la bugetul de stat catre bugetele locale, pune agentii economici in postura de a nu-si putea achita obligatiile fiscale catre bugetul de stat", se arata in expunerea de motive.

"In acest sens se creeaza chiar posibilitatea incapacitatii de plata sau chiar declansarea procedurii falimentului pentru diversi agenti economici care se afla in astfel de situatii
", mai precizeaza initiatorul.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

In cadrul dezbaterilor din plen, PSD si PNL au sustinut propunerea, in timp ce UDMR si o parte a senatorilor PDL au considerat ca initiativa nu trebuie pusa in aplicare pentru ca ar crea "nedreptati" intre agentii economici. Totusi, unii senatori PDL, precum Iulian Urban au considerat ca proiectul "vine sa deblocheze circuitul financiar".

Supusa la vot, propunerea legislativa a intrunit 40 de voturi pentru, 32 impotriva si 3 abtineri, fiind trimisa Camerei Deputatilor, care este decizionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.