Castigul salarial mediu net a scazut in februarie cu 1,1% (15 lei) fata de luna anterioara pana la 1.411 lei (343 euro), ca urmare a nerealizarilor de productii si a dificultatilor financiare, precum si a acordarii in unele activitati a unor premii ocazionale in ianuarie, a anuntat miercuri INS.

Insa comparativ cu februarie 2009, castigul salarial mediu nominal net a crescut in a doua luna a acestui an cu 3,9%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cu alte cuvinte, puterea de cumparare a romanilor a scazut influentata atat de reducerile salariale si de deprecierea monedei nationale, cat si de inflatia cauzata de majorarile de preturi.

In ianuarie, castigul salarial mediu net scazuse cu 3,5% (51 lei) fata de decembrie, pana la 1.426 lei, informeaza NewsIn.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.940 lei (471 euro) in februarie, fiind cu 1,4% mai mic decat in luna precedenta
. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 23,8% mai mare in februarie 2010, dar era cu 1,6 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioara.

"Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,7%", se mai arata in comunicatul INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in februarie in activitatile de intermedieri financiare (3.226 lei, 783 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (775 lei, 188 euro).

In a doua luna din 2010 au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari - 16% - fiind in activitatile de spectacole, culturale si recreative, urmate de declinuri cu valori intre 6% si 10% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, tranzactii imobiliare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Citeste si:
Ce destinații de vacanță au ales Delia și Răzvan Munteanu: „În...
Ce destinații de vacanță au...

Scaderi mai mici, intre 2% si 4%, au avut loc in transporturi pe apa, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile, activitati si servicii de decontaminare), captarea, tratarea si distributia apei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), agricultura, vanatoare si servicii anexe, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In februarie au fost inregistrate si cresteri ale castigului salarial mediu net, in unele activitati economice, determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de realizarea de productii mai mari ori de disponibilizarea personalului cu castiguri salariale mai mici.

Citeste si:
Salariul mediu net a scazut in luna octombrie cu 7 lei
Salariul mediu net a scazut...

Astfel, castigul salarial mediu net a sporit cu 18,4% in fabricarea produselor din tutun, cu valori intre 11% si 15% in fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu valori intre 5% si 7% in cercetare-dezvoltare, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net, urmare a acordarii in luna ianuarie, in majoritatea unitatilor, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009). Astfel, in administratie publica declinul a fost de 2,8%, in invatamant, de 0,7%, iar in sanatate si asistenta sociala, de 5,4%.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.