Leul a castigat mult in fata euro de la inceputul lui 2010, dar in special in ultimele zile, cursul de schimb anuntat de banca centrala coborand pana la 4,06 lei pentru un euro. Persoanele indatorate in euro se bucura de aprecierea leului, companiile care exporta sufera din ce in ce mai rau, iar economistii sustin ca Banca Nationala o sa intervina.

Parerile privind motivele care au condus la aprecierea leului cu aproape 4% de la inceputul lui 2010 si cu 5% fata de nivelul de acum un an sunt impartite in randul economistilor, unii considerand ca aprecierea se datoreaza sentimentului pozitiv al investitorilor, iar altii fiind de parere ca este doar ceva temporar. [Leul, mai puternic pe zi ce trece]

Un lucru este cert: leul castiga teren in fata euro si, desi sansele sunt mici, de Paste romanii ar putea cumpara euro chiar cu mai putin de 4 lei.

"Probabilitatea de a ajunge pe termen scurt la un curs de schimb mai mic de 4 lei pentru un euro este mica. Aprecierea aceasta rapida a leului si coborarea cursului de la 4,09 lei/euro la 4,06 lei/euro s-a produs pe fondul unei majorari mari de capital realizata de o banca din piata", explica Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Desi ne-am astepta ca aprecierea leului sa aiba doar o latura pozitiva, trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca exista si una negativa. Pentru oamenii care au de platit rate la credite in euro si au venituri in lei scaderea cursului este ideala, dar pentru companiile care realizeaza exporturi situatia este tocmai invers, mai ales acum in conditiile in care exporturile sunt considerate a fi un punct de sustinere a economiei romanesti.

"Nu excludem un curs de schimb de 4 lei pentru un euro sau chiar mai mic, dar consideram, ca acest lucru o sa fie doar temporar, iar cursul se va intoarce peste 4 lei/euro, acolo unde si BNR il vrea sa fie pentru a nu se deteriora deficitul de cont curent. Un curs de schimb mai mic ar incuraja mult importurile, determinand un impact negativ asupra deficitului de cont curent, si, in acelasi timp, ar defavoriza exporturile", a declarat Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Mai multe detalii despre posibilitatea unui curs de schimb de 4 lei/euro cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.