23 Martie 2010 in Business
Guvernul a aprobat luni Programul actualizat de Convergenta 2009 - 2012, documentul urmand sa fie evaluat miercuri de Comisia Europeana. Acesta inca mentine angajamentul privind adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015.

"Actualizarea Programului de Convergenta a luat in considerare ultimele evolutii ale mediului economic intern si international si s-a bazat pe cadrul legislativ in vigoare, precum si pe prevederile bugetului aprobat pe anul 2010", se arata intr-un comunicat al Guvernului, conform NewsIn.

Programul de Convergenta mentine angajamentul privind adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015 si estimeaza o crestere economica de 1,3% in 2010, care se va ajunge la 3,7% in 2012, concomitent cu reducerea inflatiei si imbunatatirea ocuparii.

Obiectivele Programului

Strategia economica pe termen mediu, prevazuta in Program, vizeaza urmatoarele obiective: reluarea procesului de crestere economica si crearea de noi locuri de munca, ajustarea deficitului public si a deficitului de cont curent pana la valori la care sa faca posibila finantarea lor si continuarea dezinflatiei, protejarea categoriilor de populatie afectate de criza economica. Alte obiective sunt imbunatatirea predictibilitatii si performantelor politicii fiscale pe termen mediu, utilizarea eficienta a fondurilor UE, asigurarea sustenabilitatii finantelor publice pe termen lung, restructurarea si eficientizarea administratiei publice, implementarea angajamentelor asumate fata de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Potrivit proiectului Planului de Convergenta, elaborat de autoritatile romane in februarie, Guvernul ia in calcul mentinerea datei de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea euro, dar atrage atentia ca, in conditiile economice actuale, „moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM II) mai devreme de 2012.

Guvernul ia in calcul o redresare mai ampla a economiei in cazul in care masurile luate vor contribui mai eficient la consolidarea sistemului financiar sau daca cererea la nivel mondial va creste peste asteptari. Astfel, pentru anul 2010 Guvernul prevede o majorare a produsului intern brut (PIB) cu 1,3%, urmata de un avans cu 2,4% in 2011 si de 3,7% in 2012.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta trebuie sa scada sub 3% din PIB pana in 2012, de la aproximativ 7,4% cat a fost in 2009, potrivit datelor estimative prezentate de INS.

In 2010, cererea interna s-ar putea majora cu 1,4%, potrivit estimarilor Guvernului. "Principala componenta care va inregistra o crestere va fi consumul privat, ale carui cheltuieli se vor majora cu 3,8%, ca efect al cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica si al reluarii inclinatiei spre consum printr-o imbunatatire a sistemului de creditare”, se arata in document.

Cererea externa, in crestere concomitent cu majorarea activitatii economice interne, va influenta pozitiv evolutia comertului exterior, se arata in Programul de Convergenta. Exporturile si importurile de bunuri si servicii vor inregistra cresteri moderate, astfel ca exportul net va avea o usoara contributie negativa (0,2 procente) la cresterea reala a PIB.

In plus, in urmatorii doi ani (2011 si 2012), cresterea PIB ar urma sa se accelereze, odata cu intensificarea schimburilor comerciale externe si a cresterii activitatii in toate sectoarele economice.

Guvernul se mai asteapta ca deficitul contului curent al balantei de plati externe "sa se mentina in limite sustenabile in acest an, astfel incat sa reprezinte 5,1% din PIB, fiind acoperit prin investitii straine directe in proportie de 76%".

Activitatea economica interna, prognozata sa accelereze, va necesita importuri suplimentare, in crestere cu 4,9% in 2011 si cu 8,3% in 2012. Ca urmare, ponderea deficitului comercial in PIB va fi usor in crestere, atingand nivelul de 5,9% in anul 2012, se mai arata in document.

Excedentul balantei transferurilor curente va compensa, ca si pana in prezent, impactul negativ al deficitului balantei comerciale si al balantei veniturilor.
In ceea ce priveste forta de munca, un efect al scaderii economice ar fi scaderea populatiei ocupate cu 0,9% in acest an. Ca urmare, rata de ocupare ar urma sa se reduca la 58% in 2010. In schimb, pentru anii 2011 si 2012 sunt prevazute cresteri ale populatiei ocupate cu 1% in fiecare an, prin urmare rata de ocupare se estimeaza sa depaseasca in anul 2012 nivelul din 2008.

Rata somajului se va imbunatati incepand cu 2010 si va ajunge la 7,5% in 2011, respectiv la 7% in 2012.

Masuri de austeritate

Guvernul ia in calcul masuri de austeritate si pentru anii urmatori, care ar trebui sa conduca la reducerea deficitului bugetar cu 1,7 puncte procentuale din PIB in 2010, 1,9 in 2011 si 1,4 in 2012, reprezentand cumulat o ajustare de 5 puncte procentuale in perioada 2009-2012.

Programul bugetar pe anul 2010 vizeaza reducerea deficitului la 5,9% din PIB (6,3% potrivit metodologiei europene).

Masurile avute in vedere in anul 2010 implica mentinerea cotei unice de impozitare si a TVA la nivelurile actuale si se concentreaza in principal pe reducerea cheltuielilor de personal prin inghetarea salariilor, inghetarea angajarilor in sectorul public, continuarea politicii de inlocuire a unui angajat din sapte si reducerea platii orelor suplimentare si a premiilor.

In ceea ce priveste recuperarea sumelor datorate de Rompetrol, scenariul de baza avut in vedere de Guvern pentru 2010 prevede o valorificare integrala a obligatiunii Rompetrol, de 2,4 miliarde lei. „Totusi, ca urmare a lipsei de disponibilitati reclamate de companie, sumele incasate ar putea scadea la 1,2 miliarde lei (0,2% din PIB)”, se arata in text.

Statele membre din zona euro depun anual programe de stabilitate, iar celelalte state membre ale Uniunii - programe de convergenta, care sunt evaluate de Comisia Europeana. Scopul acestor evaluari este de a intari disciplina bugetara prin supravegherea si coordonarea politicilor bugetare in zona euro si in Uniune.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Guvernul Boc, la raport in fata Comisiei Europene.

romania / (4 comentarii, 244 vizualizari)
tara este condusa haotic fara o reforma aclasei politice si o politica sanatoasa de creere de locuri de munca in 10 ani vom deveni un stat de taietori de frunza verde ///
domnule poc boc,ati innebunit cumva si noi nu stim? (1 comentariu, 156 vizualizari)
guvern slab (2 comentarii, 140 vizualizari)
nu cersim mila nimanui domnule boccccccccccccc (1 comentariu, 135 vizualizari)

Ultima ora din Business pe 9AM