Aproximativ 4.200 de dosare de insolventa au fost deschise in primele doua luni ale acestui an, in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada din 2009, a spus miercuri presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu.

In ianuarie-februarie 2009 au fost deschise circa 2.800 de dosare, iar la nivelul intregului an numarul acestora a ajuns la circa 32.000, apropiindu-se de nivelul din Germania si Franta, a mai spus Stanescu, potrivit NewsIn.

"In 2009, masa credala totala a fost de peste 2,5 miliarde euro, din care in primul semestru al anului trecut au putut fi recuperate creante de 150 milioane euro, iar in al doilea, alte 50 milioane", a precizat Stanescu.

"Un sfert din aceste dosare au fost deschise la cererea debitorilor, ceea ce da incredere pentru o reorganizare reusita a societatilor", a adaugat el.

Avocatul Greorghe Piperea a precizat ca, din 100 de societati aflate in insolventa, 98% sunt in faliment si doar 2% in procedura de reorganizare. Din cele 98%, o parte sunt societati fantoma, "care nici nu ar fi trebuit sa existe", a mai spus Piperea.

Rata de recuperare a creantelor a fost mai mica de 12% in Romania, in timp ce la nivelul Uniunii Europene (UE) aceasta a fost de circa 20%.
Creditorii pot pierde foarte mult daca incearca sa valorifice bunurile dobandite de la debitori in perioada crizei, a precizat Piperea.

"Pentru a tine un activ mai mult de un an, cat este reglementat, bancile pot crea societati speciale (Special Purpose Vehicle - SPV), al caror unic obiectiv este de a tine activele pe perioada de timp necesara calmarii pietelor. Aproape toate bancile si-au creat asemenea SPV-uri pentru a tine creditele neperformante si a scapa astfel de provizioane", a mai spus Piperea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.