Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Forumul de afaceri romano-japonez, ca recesiunea a aratat Romaniei deficientele din economie, dar si necesitatea unei reforme rapide a aparatului de stat si a unui control mai riguros al cheltuielilor destinate protectiei sociale.

"Trebuie sa fac mentiunea ca aceasta criza, chiar daca afecteaza populatia si economia Romaniei in ansamblu, are si un lucru bun, si anume, ne-a aratat toate deficientele pe care le avem in economia romaneasca. Acolo unde a fost lipsa de competitivitate ea s-a manifestat foarte puternic pe fondul crizei, de asemenea ne-a aratat ca avem un aparat de stat care cheltuieste prea mult", a subliniat presedintele Traian Basescu miercuri, la Forumul de afaceri romano-japonez, desfasurat la Tokio, informeaza un comunicat al Presedintiei, citat de NewsIn.

Basescu a aratat ca Romania a ajuns rapid, dupa intarea in criza, la concluzia ca statul roman trebuie reformat, pentru optimizarea cheltuielilor. "Pentru cei care activeaza in Romania stiti foarte bine ca aceste procese au inceput chiar daca, spre exemplu, din partea unor structuri ale societatii romanesti exista o opozitie puternica, ma refer la sindicate in general. Guvernul este insa decis sa continue procesele de reformare a statului pentru optimizarea cheltuielilor", a aratat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca un alt obiectiv al procesului de reforma este punerea sub control atent a cheltuielilor destinate protectiei sociale, in asa fel incat banii sa fie pusi la dispozitia acelora care au nevoie de protectie sociala, nu a celor care nu justifica o astfel de asistenta.

Seful statului a mai aratat ca, desi Romania a incheiat un an de criza, rezerva Bancii Nationale a crescut de la 25 miliarde de euro la 32 miliarde de euro, iar poductia industriala din ultimele trei luni ale anului 2009 este mai mare decat cea a ultimelor luni din 2008. "Pentru anul 2010 Guvernul estimeaza o crestere economica pozitiva de 1,3%, ceea ce se situeaza cu putin deasupra mediei estimate de crestere economica pentru Uniunea Europeana", a mai precizat Basescu.

Presedintele s-a adresat si investitorilor japonezi, precizand ca firmele japoneze au adus in Romania tehnologie si performanta si a indemnat reprezentantii firmelor din Japonia sa continue sa investeasca in Romania. Basescu a aratat ca Romania a pastrat un mediu favorabil investitiilor straine, avand o fiscalitate redusa, si a subliniat ca in Romania exista posibilitatea dezvoltarii de afaceri nu numai pe banii firmelor. "Spre exemplu, firmele care sunt inregistrare in Romania pot sa acceseze fonduri ale Uniunii Europene. Romania are la dispozitie din partea Uniunii Europene, pana in anul 2015, 32 de miliarde de euro. Sunt bani care pot fi utilizati de orice firma inregistrata in Romania pentru investitii in Romania. Deci acesti bani pot fi utilizati si de investitori japonezi", a subliniat Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Presedintele a precizat cateva domenii de interes din punct de vedere al economiei romanesti- retehnologizarea termocentralelor, industria alimentara, energia verde- eoliana si hidro, productia de masini agricole, turism. "Si as mai face o ultima mentiune legata de investitiile in Romania, si anume aceea ca orice investitie in Romania se adreseaza unei piete de 500 de milioane de cetateni, piata Uniunii Europene. Si imi permit sa apreciez ca datorita, pe de-o parte, nevoilor de investitii ale Romaniei, pe de alta parte datorita costului inca scazut al fortei de munca, Romania este un loc in care, daca poti, este bine sa investesti azi", a apreciat Basescu.

Traian Basescu a mai spus, raspunzand unei intrebari venite din partea unui participant la Forum, ca protejarea teritoriului Romaniei prin amplasarea pe teritoriul sau a elementelor de scut antiracheta va stimula investitiile straine in regiune.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.