Comisia Europeana va lansa o campanie pentru eliminarea diferentelor intre salariile femeilor si barbatilor din Uniunea Europeana, dupa ce mai mult de opt din zece cetateni europeni au sustinut ca ar trebui luate urgent masuri pentru contracarea acestor discrepante.
Potrivit CE, stereotipurile legate de sexe le limiteaza atat femeilor, cat si barbatilor posibilitatea de a-si alege studiile si profesia, ceea ce duce la crearea unei piete a muncii segregate pe baza sexului, unde ocupatiile dominate de femei sunt subevaluate fata de ocupatiile dominate de barbati. In plus, femeile care au copii urmaresc un orar de lucru mai scurt si mai flexibil pentru a se ocupa si de ingrijirea acestora.

Potrivit Institutului National de Statistica, in prezent, in Romania, femeile castiga in medie cu 12% mai putin decat barbatii. De asemenea, este bine stiut ca domeniile feminizate in ceea ce priveste forta de munca, de exemplu invatamantul si sanatatea, sunt domenii mai prost platite decat acelea masculinizate, cum ar fi armata sau politia.

In acest context, CE va lansa pe 5 martie, pentru al doilea an consecutiv, la Bruxelles, campania privind diferenta de remunerare dintre barbati si femei, din dorinta de a gasi posibile solutii pentru eliminarea diferentei. In aceeasi zi urmeaza sa fie publicat noul Eurobarometru privind "Egalitatea intre femei si barbati in UE in 2009" in cele 27 de state membre ale UE.

Pe fondul scaderii economice actuale, egalitatea intre femei si barbati are un rol esential in sustinerea competitivitatii, revenirii economice si cresterii, iar 2010 este anul in care urmeaza sa fie determinata strategia UE 2020 (care va inlocui strategia Lisabona), in cadrul careia diferenta de remunerare intre femei si barbati trebuie sa ramana o actiune prioritara, sustine Comisia.

"Principiul platii egale pentru munca egala este un drept fundamental al tuturor cetatenilor UE, fiind unul dintre principiile de baza ale Uniunii Europene, care dateaza inca din 1957 (Tratatul de la Roma). In prezent, se constata diferente notabile de remunerare intre femei si barbati la nivelul economiei UE, in intervale de peste 20 la suta in state membre ca Estonia, Austria, Slovacia si Olanda, iar pana la mai putin de 10% in Italia, Polonia sau Malta", se mai arata in comunicatul CE, citat de NewsIn.

Inegalitatea de salarizare dintre femei si barbati are la baza diverse motive, printre care si ca munca femeilor este inca adesea privita ca mai putin valoroasa decat munca pe care o presteaza barbatii.

Clipul campaniei pentru eliminarea discriminarii salariale, sustinuta de CE, in anul 2009


In afara discriminarii directe in cadrul aceluiasi loc de munca, existenta diferentei de remunerare intre femei si barbati se explica in parte si prin cariere mai scurte si intrerupte, in ocupatii si sectoare situate pe o scara valorica mai joasa.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.