FMI si UE vor avea pretentii mai mari din partea Romaniei in 2010, dupa ce anul trecut au fost "remarcabil de toleranti" in fata progresului lent al tarii, si vor mentine o presiune constanta asupra guvernului pe toata perioada acordului extern pentru realizarea de reforme, sustine Moody's.

"Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au fost remarcabil de toleranti in fata progresului lent de pana acum, dar Moody's considera ca vor deveni mai severi in 2010", se arata in analiza agentiei de rating.

De asemenea, cele doua institutii vor mentine "cel mai probabil" o presiune constanta asupra guvernului pentru a face reforme pe toata perioada acordului extern al Romaniei, sustin analistii Moody's, potrivit NewsIn.

"Volatilitatea politica din Romania deseori impiedica reforme importante si duce la politici fiscale populiste. Prin urmare, ocazia imbunatatirii politicii fiscale si posibilitatea reluarii reformelor structurale si a unui cadru macroeconomic mai stabil au crescut acum ca alegerile parlamentare de la finalul lui 2008 si cele prezidentiale de la sfarsitul lui 2009 au trecut", arata analiza agentiei de evaluare financiara.

In acelasi timp, agentia noteaza ca alegerile prezidentiale nu au reusit sa elimine instabilitatea "care a invadat mediul politic din Romania in ultimii doi ani".

"Partidele si alegatorii au ramas divizati in privinta celei mai bune abordari a politicilor economice. Cu toate acestea, noul guvern are destula sustinere in Parlament pentru a reduce cheltuielile si a adopta reforme structurale, care ar trebui sa permita reluarea programului FMI/UE din februarie sau martie. Insa caracterul slab si divizat al coalitiei de la guvernare semnalizeaza ca actualele reforme ar putea, foarte probabil, sa fie limitate, iar politicile sa ramane galagioase", mai arata raportul.

In acest sens, Moody's sustine ca exista o posibilitate ridicata pentru alegeri parlamentare anticipate.

Pe de alta parte, analistii sustin ca acordul extern al Romaniei cu FMI si UE s-ar putea intrerupe inainte de termen daca guvernul va fi "capabil sa gaseasca suficienta finantare pe piata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.