La fel ca si in cazul recesiunii, Romania va resimti impactul major al crizei sociale cu o intarziere de 6 pana la 8 luni fata de tarile vest-europene, adica in primavara. In consecinta, disponibilizarile si somajul, vor atinge punctul maxim abia in 2010.

Rata somajului din Uniunea Europeana a urcat in noiembrie la 9,5%, cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani si 10 luni, conform Eurostat.

Romania a inregistrat, in noiembrie, o rata a somajului de 7,5% si a incheiat anul cu un somaj de 7,8%. Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, varianta ca in acest an numarul somerilor sa treaca de 1 milion, iar rata somajului sa depaseasca nivelul de 10% este aproape o certitudine, dovada statisticile oficiale ale ANOFM si Eurostat, scrie DailyBusiness.ro.

Estimarile expertilor si oamenilor de afaceri sunt infirmate de reprezentantii guvernului. Chiar daca la finele anului trecut, Mihai Seitan recunostea, din calitatea de secretar de stat in Ministerul Muncii, ca rata somajului ar putea depasi 10% in 2010, odata cu preluarea mandatului de ministru in guvernul Boc, discursul sau s-a schimbat.

"Mi-e greu sa cred ca la un moment dat o sa ajungem la acel 10% de care se vorbeste. Evolutia fireasca anul acesta si evolutia pe baza careia s-a creat si proiectul de buget se refera la o crestere eventuala a somajului pana la 8 - 8,5% in primul trimestru al anului, urmand ca din trimestrul doi sa existe o absorbtie a somajului, prin inceputul de crestere economica, prin masurile de recalificare, astfel incat la sfarsitul anului sa ajungem la 7,3%, adica in jur de 645.000 de someri", explica Seitan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.