FMI poate livra impreuna transele III si IV din imprumutul pentru Romania, daca autoritatile romane solicita acest lucru si daca perioada de incertitudine politica se prelungeste, insa guvernul trebuie sa se finanteze intre timp, la costuri mai mari, a avertizat reprezentantul FMI Tonny Lybek.
"In cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie, noi putem livra impreuna transele III si IV. Urmatoarea evaluare a Fondului era oricum programata pentru sfarsitul lui ianuarie-inceputul lui februarie 2010, cu livrarea celei de-a patra transe in martie", a explicat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Pe de alta parte, Lybek a subliniat ca "guvernul trebuie sa se finanteze intre timp", deci amanarea celei de-a treia transe, prin nesolutionarea situatiei politice interne, prezinta costuri aditionale. "Pentru banii de la FMI, dobanda este de circa 3,5%. La emisiunea de titluri in valuta pe piata interna, dobanda pentru guvern a fost de 5,25%. Daca se imprumuta in lei, statul plateste o dobanda si mai mare, deci sunt costuri aditionale", a spus reprezentantul FMI.

Mai multe detalii despre cea de-a treia transa din imprumutul FMI cititi pe Wall-Street.ro.


EIU: Indiferent de componenta noului guvern roman, exista dubii legate de aplicarea cerintelor FMI


"Cu cat criza politica se prelungeste mai mult, cu atat probabilitatea intarzierii in implementarea masurilor prevazute in programul cu FMI creste, la fel si riscurile unor noi intarzieri in livrarea urmatoarelor transe din imprumut. Cu toate acestea, nu ne asteptam la o incetare a acordului extern pentru Romania", arata raportul pe noiembrie al Economist Intellingence Unit (EIU).

Pe de alta parte, analistii EIU atrag atentia ca, indiferent de componenta noului guvern, exista incertitudini cu privire la implementarea masurilor dure de ajustare care vizeaza sectorul public.

"Oricare ar fi componenta politica a noului guvern, exista dubii ca acesta va implementa masurile dure de ajustare pentru sectorul public, inclusiv scaderea cheltuielilor cu salariile si reforma pensiilor, cerute de FMI"
, precizeaza economistii, potrivit NewsIn.

De asemenea, EIU subliniaza ca "daca noul guvern va implementa in intregime programul agreat cu FMI, va intra probabil in conflict cu sindicatele din sectorul public, existand riscul unor tulburari sociale grave".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.