Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie cu 0,8% (11 lei) fata de luna august, pana la 1.359 lei sau 321 euro, ca urmare a acordarii de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, precum si a realizarilor de productii mai mari.
"Cu toate ca nivelul castigului salarial mediu brut si net in luna septembrie este mai mare cu putin decat in luna anterioara, este, cu exceptia lunilor februarie si mai, sub nivelul celorlalte luni ale anului 2009", potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In august, castigul salarial mediu net scazuse cu 3% (42 lei) fata de iulie, pana la 1.348 lei.

Ritmul anual de crestere a castigurilor salariale s-a temperat in septembrie la 4,9% de la 5,6% in august, usor sub indicele anual al preturilor de consum, de 4,94% in septembrie, astfel ca angajatii din Romania au inceput sa piarda din puterea de cumparare in ultimul an.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in septembrie in activitatile din industria de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (3.600 lei, 849 euro), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (788 lei, 186 euro).

INS precizeaza ca in ierarhia celor mai bine platite activitati, "intermedierile financiare si transporturile aeriene au cedat locul 1 industriei de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, inregistrand un nivel brut de 5.068 lei mediu pe salariat".

In septembrie, au fost inregistrate cresteri semnificative ale castigului salarial mediu net, cu 24,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 10,5% in extractia minereurilor metalifere.

Totodata, au fost inregistrate si unele scaderi ale castigului salarial mediu net, cauzate de restrangerea activitatii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara. Astfel, au fost raportate diminuari ale castigului salarial mediu net intre 5% si 8% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei.

In plus, au mai fost micsorari cu 3%-5% ale castigului salarial mediu net in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cercetare-dezvoltare, alte activitati extractive, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.