Mircea Geoana a vorbit luni despre posibilitatea constituirii unei singure companii energetice, a unui singur holding de stat, astfel incat in Romania sa existe un "adevarat campion energetic", desi in timpul Guvernarii PDL - PSD era sustinuta ideea a doua mari companii energetice.
"Cred cu tarie ca va trebui sa facem din Romania un adevarat campion energetic national (...) Putem sa facem o companie, un holding integrat care sa fie cu adevarat un jucator puternic, capitalizat si care sa inceapa sa joace pe piata internationala. Vrem in continuare sa fim cei care suntem jucatori minori, in pofida unui potential serios, nu avem decat sa o facem in continuare. Eu nu mai sunt dispus sa fac acest lucru, vreau sa fiu jucator", a afirmat presedintele PSD, Mircea Geoana, la Conferinta Forum Invest - "Energy in Central and Eastern Europe 2009".

In acest sens, el considera ca Romgaz si Transgaz trebuie sa fie incurajate de stat pentru a deveni companii mai puternice pentru ca, in contextul realizarii proiectului Nabbuco, Geoana spune ca Transgaz ar deveni "un jucator multi-regional foarte interesant", informeaza NewsIn.

Pe varianta unui singur jucator care sa domine piata energetica romaneasca, merge si presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului, Varujan Vosganian. "Proiectele de pana acum nu au fost pe placul meu. Formula ideala este a unui holding, prin care nu trebuie stricat nimic din ceea ce exista. Orice formula prin care rupem companiile existente este ineficienta si creaza mai degraba turbulenta. Existenta unei companii eneretice nationale, coroborata cu o legislatie a holdingului, este necesara pentru cresterea prestigiului si a fortei Romaniei", a mentionat Vosganian.

De asemenea, Vosganian subliniaza ca este necesar un audit energetic riguros. "Eu nu privesc criza in ceea ce priveste piata de energie numai din perspectiva impactului negativ. Pentru Romania este o mare oportunitate pentru cresterea produsului intern brut. Romania trebuie sa se reaseze pe zona industriala", a precizat Varujan Vosganian.

In cadrul Conferintei Forum Invest, presedintele PSD a mai vorbit si despre problema platoului continental romanesc care in opinia sa ar trebui sa reprezinte "un subiect de concordie" intre Romania si Ucraina, dupa alegerile prezidentiale din cele doua state, in conditiile in care, spune el, Southstream are nevoie de platoul continental al Romaniei pentru a ajunge in Balcani. "Nu vad nicio dificultate ca o mare firma occidentala sa lucreze impreuna cu Romania si cu Ucraina in proportiile stabilite la Haga, pentru a putea sa reluam o relatie corecta cu acest mare vecin al Romaniei", a mai afirmat Geoana.

Presedintele PSD a prezentat si una dintre propunerile sale, in cazul unei victorii in scrutinul din noiembrie, aceea de a include in CSAT ministrii Agriculturii si Energiei si resurselor . "Cred ca in viitorul CSAT, cu o lege evident modificata, va trebui sa introducem subiectul securitatii energetice a Romaniei si securitatii alimentare a Romaniei printre temele constante de preocupare ale CSAT", a spus Mircea Geoana.

Pana in prezent, era stabilita reorganizarea sectorului energetic din Romania prin formarea a doua mari companii. Una dintre acestea urma sa fie administrata de directorul general al Complexului Energetic Craiova, Constantin Balasoiu, sustinut de PDL, iar cealalta de directorzul general al Hidroelectrica, Mihai David, sustinut de PSD. Pe 24 octombrie, a avut loc Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) tuturor societatilor care vor fi incluse in cele doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania. Fiecare societate in parte a primit mandat de la ministrul Adriean Videanu sa aprobe fuziunea societatilor in vederea infiintarii Electra si Energetica.

Astfel, potrivit ultimului scenariu, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.