Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, sambata, ca toate depozitele de gaze pe care le are Romania vor fi "pline ochi" la 10 octombrie, adaugand ca pretul nu se va majora "sub nicio forma".
"Am luat masura ca pe aceasta perioada a anului, pana la 31 octombrie, sa dam gazul numai din productia interna. Am salvat 60.000 de locuri de munca, in mod direct si indirect. Pe data de 10 octombrie, toate depozitele de gaze pe care le are Romania vor fi pline ochi. Cele 3,2 miliarde de metri cubi de gaze, este aproape unic in istoria Romaniei post-decembriste. Pretul nu se va majora sub nicio forma. Chiar daca vom avea pretul la import un pic marit, el nu va creste", a spus ministrul economiei, Adriean Videanu, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Directorul diviziei de explorare-productie al Romgaz, Dumitru Rotar, a declarat, in 10 septembrie, ca Romgaz a inmagazinat pana la acea data 2,588 miliarde metri cubi gaze, adica 93,77% din cantitatea declarata in ceea ce priveste gazele inmagazinate pentru sezonul de iarna, informeaza NewsIn.

Producatorul national de gaze Romgaz este totodata si operator de depozite de inmagazinare. Capacitatea totala de lucru a celor sase depozite operate de Romgaz este de 2,760 miliarde mc gaze.

De asemenea, Dumitru Rotar a adaugat ca producatorul national de gaze, Romgaz, in prezent se afla in grafic in ceea ce priveste productia stabilita pentru acest an. Astfel, pentru 2009, Romgaz si-a prevazut in programul de productie o cantitate de 5,77 miliarde mc gaze. Compania a produs 3,93 miliarde mc gaze, fata de un program de 3,95 miliarde mc gaze, de la inceputul anului si pana in prezent.

Tara noastra a demarat la 1 aprilie programul de inmagazinare a gazelor pentru sezonul rece, care se va desfasura pana la 1 octombrie.
Romgaz a realizat anul trecut o productie de 5,850 miliarde metri cubi gaze, in scadere cu 0,75% fata de productia de gaze din 2007, de 5,894 miliarde mc gaze, potrivit datelor transmise de producator Agentiei NewsIn, in luna martie.

Anul trecut, Romania a consumat 17,3 miliarde mc gaze, in crestere cu un miliard mc gaze fata de consumul din anul anterior.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica). Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz). Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.

Cel mai mare depozit de inmagazinare din Romania este cel de la Bilciuresti (aflat la 40 km nord-nord-vest de capitala), din punctul de vedere al capacitatii de inmagazinare - 1,3 mld. mc/ciclu - si este localizat la o adancime de 2.000 m. Ciclul de inmagazinare al gazelor in depozit este de sase luni pe an, din luna aprilie pana in octombrie, iar ciclul de extractie gaze din depozit - din octombrie pana in aprilie anul urmator, potrivit Romgaz.

Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile. Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.