Premierul Emil Boc a declarat, la finalul Colegiului Director al PDL, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe trei pachete de legi, unul vizand agentiile guvernamentale ale caror venituri proprii, estimate la aproximativ 1 miliard euro, vor fi transferate la buget.
"PDL sustine prin votul in unanimitate dat de Colegiul Director asumarea raspunderii Guvernului pe cele trei proiecte de legi care vizeaza reforma statului roman: reforma agentiilor guvenamentale, restructurarea si desfiintarea acestora, reforma educatiei din Romania si promovarea unui nou cadru legal, reforma sistemului de salarizare prin sustinerea unei legi a salarizarii unice a tuturor persoanelor platite din fonduri publice", a precizat premierul la finalul sedintei de ieri care i-a reunit pe liderii partidului si grupurile parlamentare din Camera si Senat.

In ce priveste agentiile guvernamentale, Boc a subliniat ca acestea vor fi reduse substantial, se vor elimina privilegiile - in conditiile in care exista sefi de agentii care iau salarii de 30-40.000 de lei, iar banii agentiilor cu venituri proprii vor merge la buget. "Din analizele pe care le avem aceste agentii cu venituri proprii stau calare pe aproximativ 1 miliard de euro, bugete gestionate dupa propria lor dorinta. Noi am fost pusi in situatia sa ne imprumutam de pe piata, in timp ce 1 miliard de euro, gestionati de Inspectoratul de Stat in Constructii sau de alte agentii de profil erau cheltuiti doar in folosul acelor agentii pentru salarii, prime, sporuri, sedii de 15-20 de milioane de euro, ambarcatiuni Mary Fischer, masini luxoase. Banii acestia vor veni la bugetul de stat dupa ziua in care angajarea raspunderii va fi finalizata si legile vor ajunge in Monitorul Oficial", a subliniat primul-ministru.

Boc a vorbit si despre celelalte doua proiecte pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, salarizarea unica - ce va inlocui cele 39 de legi ale salarizarii existente in prezent si va reduce raportul dintre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare din sistemul bugetar de la 1 la 29 la 1 la 12 si va creste, pana in 2015, salariile din invatamantul preuniversitar cu 89% si pe cele din sanatate cu 78% - si reformarea educatiei, care are potrivit premierului "marele avantaj ca modifica in substanta modul de a vedea educatia in Romania".

"Vreau sa stiti ca aceasta lege pozitioneaza justitia in randul puterilor statului cu statut egal. Un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie va avea acelasi salariu ca un deputat sau un senator, nu vom trata justitia ca pe o Cenusareasa, asa cum unii vor sa acrediteze. Dar nici ei nu trebuie sa fie deasupra legii, ci sa se incadreze in acest cadru bugetar"
, a adagugat Boc.

Dupa ce Guvernul va demara procedura de asumare a raspunderii la 2 septembrie in fata Parlamentului, Boc a spus ca se va continua cu legea care vizeaza reforma sistemului de pensii, Legea descentralizarii si aplicarii standardelor de cost calitative si cantitative, precum si Legea responsabilitatii fiscale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.