Presiunea pe care o exercita constructorii pentru plata lucrarilor executate se justifica, pe drept cuvant, in conditiile economice actuale care ameninta tot mai multe firme cu falimentul. Insa edilii locali, inspectoratele scolare judetene, evita sa spuna ca o parte semnificativa din aceste investitii s-a facut ilegal. Adica in afara prevederilor bugetare. Astfel, bugetul public este incarcat cu o datorie de circa 1 miliard euro.
Cum a fost posibila o astfel de grozavie? Cursele electorale au dus la constructia de campusuri scolare cu terenuri de sport sau bazine in localitati unde nu mai sunt copii. In multe cazuri, investitiile au fost mult mai costisitoare decat ar fi impus-o preturile pietei. Garduri de zeci de mii de euro paraziteaza managementul investitional, paradoxal, in comunitati foarte sarace.

Asa se face ca la nivel national sunt 4157 de contracte in derulare in scoli si gradinite, fie ele obiective noi de constructii, consolidari, reabilitari sau reparatii capitale. Cele mai multe lucrari in executie sunt in judetele Iasi - 310 (mai tine minte cineva cine a fost ministrul educatiei anul trecut?), Botosani - 232, Vaslui - 205, Bihor - 197, Bacau - 187. In schimb, in Bucuresti sunt 40 de contracte in derulare, dar cu o valoare totala apropiata celei din Bihor. In marea majoritate a cazurilor este vorba despre lucrari executate si neplatite. Unele se justifica, dar altele ba. Cine poate spune ca elevii nu au nevoie de conditii decente pentru a invata? Nimeni. Dar abuzurile sunt neiertatoare cu bugetul.

S-a ajuns la o situatie foarte neplacuta ca sumele necesare pentru lucrarile aflate in executie, fara a fi luate in calcul si cele prevazute in anexele hotararii de guvern din 3 iunie 2009, sa reprezinte peste 3,6 ori bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii la capitolul cheltuieli de capital pe anul 2009.

Se impune o prioritizare a lucrarilor urgente de investitii de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Ma refer la cele legate de utilitatile de incalzire, alimentare cu apa, consolidare, la lucrari strict necesare pentru punerea in siguranta a cladirilor, respectiv la lucrari care nu pot fi intrerupte, cum este de pilda cazul acoperisului.

Din evaluarile ministerului de resort, se apreciaza ca abia un sfert din lucrarile incepute ar putea fi finalizate pana la inceperea noului an scolar.


Despre autor:

AndreeaVass.ro

Sursa: AndreeaVass.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.