Problemele in gestionarea fondurilor agricole din Bulgaria si Romania, ce au dus la suspendarea rambursarilor in 2008, au determinat Oficiul European pentru Lupta Antifrauda (OLAF) sa-si intensifice activitatea in acest domeniu, se arata in raportul de activitate pe 2008 publicat astazi.
"Pentru a combate frauda si neregulile privind programul SAPARD si a garanta interesele financiare ale UE, OLAF si-a intensificat activitatile in Romania si Bulgaria", se arata in raport.

Cazul inghetarii fondurilor SAPARD in 2008 atat in Romania, cat si in Bulgaria este dat drept exemplu de activitate OLAF in sumarul raportului, precizeaza NewsIn.

Executivul european a inghetat in iunie 2008 plata fondurilor agricole de preaderare din programul SAPARD din cauza unor deficiente in sistemul de gestiune al platilor. Suma totala pe care ar mai putea-o primi Romania in acest program este 316 milioane de euro, din care 142 de milioane au fost deja solicitate Comisiei pentru rambursare.

Tot mai multe voci solicita monitorizarea sau chiar suspendarea fondurilor pentru Romania, in lipsa unor progrese in reforma justitiei.

"In Bulgaria si Romania, OLAF a detectat varii cazuri de frauda si nereguli in proiecte finantate prin SAPARD, unde au fost folosite echipamente second hand in locul celor noi, iar autoritatile competente au acceptat oferte supraevaluate si facturi modificate. Impactul financiar al acestor nereguli si cazuri de frauda ar putea depasi 80 milioane de euro", se arata in raport.

La sfarsitul anului 2008 in agricultura existau 23 de cazuri pe rol in Bulgaria si cinci in Romania, unde totalul cazurilor a fost de 21 in 2008.
Cele doua tari sunt in topul statelor din care OLAF a primit informatii privind presupuse cazuri de frauda - 142 din Bulgaria si 87 din Romania.

"O parte semnificativa a noilor informatii primite de OLAF se refera la un numar mic de tari - in 2008, aproximativ 65% au avut de-a face cu suspiciuni de frauda in sase state membre - Bulgaria, Romania, Germania, Italia, Polonia si Spania", se arata in document. Tarile sunt aproape aceleasi si la numarul de cazuri de frauda deschise in 2008: Belgia, Bulgaria, Italia, Germania, Romania si Marea Britanie.

Informatiile primite de OLAF vin din diferite surse: presa, companii private si oficiali UE care constata nereguli in ariile lor de activitate si le transmit Oficiului.

Numarul evaluarilor in urma acestor informari a crescut in 2008, se arata in raport, la aproximativ 6,3 pe luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.