Romania vrea sa-si vanda cele 28% din actiunile pe care le detine la combinatul de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog, din Ucraina, intrucat si Ucraina, actionarul majoritar, vrea sa-si vanda participatia, a declarat directorul din ME, Petru Ianc.
"Ucraina doreste sa isi privatizeze cota de participare, cu conditia ca cine cumpara activele, sa finalizeze combinatul. Daca Ucraina vinde, avem trei posibile variante: fie ne vindem si noi cota de participare, fie finalizam investitia alaturi de ceilalti actionari, insa acest lucru este imposibil, pentru ca nu sunt bani, fie pierdem tot", a declarat directorul general al Directiei de Politica Industriala si Competitivitate, din cadrul Ministerului Economiei, Petru Ianc, potrivit NewsIn.

Autoritatile romane si cele ucrainene vor discuta despre situatia combinatului de la Krivoi Rog in luna septembrie, la Kiev, in Ucraina. Pe 11 iunie a avut loc, la sediul ministerului roman al economiei, prima reuniune a Grupului de lucru permanent pentru situatia CIM Krivoi Rog. Grupul de lucru permanent pentru problematica CIM Krivoi Rog este coordonat la nivel de secretar de stat din ME si este format din reprezentanti ai Ministerelor Economiei, ai Finantelor Publice, ai Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum si ai Bancii Comerciale Romane ERSTE Bank.

Constructia combinatului KGOKOR a fost inceputa de catre Uniunea Sovietica in 1983, insa dupa destramarea blocului sovietic Ucraina a intrat in posesia a 56,4% din actiuni, Romania detine 28%, iar Slovacia 15,6%.
Lucrarile la constructia combinatului s-au oprit in 1996.

Sumele investite de partea romana se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari.

Ministerul ucrainean al economiei a anuntat, inca din octombrie 2007, ca vrea sa vanda combinatul KGOKOR, din Krivoi Rog. Intre companiile interesate la acea vreme de acest combinat s-au numarat ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume (care detine o uzina in apropiere), dar si compania rusa Metalloinvest, cel mai mare producator de otel din Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.