Fondurile de pensii private obligatorii asemanatoare celor din Romania au raportat randamente peste rata inflatiei de la lansare pana in prezent, chiar daca nu au fost obligate sa ofere aceasta garantie. Jucatorii locali din pensii private asteapta de la statul roman sprijin in vederea obtinerii unor randamente cat mai mari.
Randamente, peste inflatie in intreaga lume

Sistemele de pensii private obligatorii au inregistrat de la lansare si pana in prezent (perioade cuprinse intre 6 si 28 de ani) performante investitionale mult peste rata inflatiei, fara a fi obligate prin lege sa garanteze depasirea inflatiei, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Private din Romania (APAPR).

Pe perioade de timp rezonabile, randamentul mediu anualizat pentru fiecare dintre aceste sisteme s-a situat mult peste rata inflatiei, performantele fiind situate intre 0,5 si 8,8 puncte procentuale peste inflatie, adica randamente in termeni reali.

Mai multe detalii despre randamentele sistemelor de pensii private din lume, gasiti aici.


Performantele fondurilor, sustinute de statistici

Performantele din graficele de mai jos se refera la intreaga durata de functionare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), incluzand si rezultatele anuale negative din 2008, cauzate de criza financiara. Desi multe din aceste sisteme de pensii private au „prins” multiple crize financiare, rezultatul lor anualizat este semnificativ peste rata inflatiei, pe orice perioada.

“Fondurile de pensii nu ar fi reusit aceasta performanta daca ar fi fost obligate sa garanteze inflatia. Dat fiind ca nu si-ar fi permis sa investeasca in active riscante (precum actiunile), ele ar fi pierdut toate oportunitatile de a realiza randamente superioare, investind in schimb in active sigure (in special titluri de stat) si obtinand, deci, randamente la nivelul inflatiei si nu mai mult”, a declarat, pentru Wall-Street, Emilia Bunea, CEO ING Fond de Pensii.

Mai multe informatii despre perfomantele fondurilor de pensii, gasiti aici.


Scenariu: Efecte imediate ale impunerii prin lege a garantarii inflatiei

Daca garantarea peste inflatie ar fi impusa prin lege, efectele nu ar intarzia sa apara. Va prezentam mai jos cateva dintre acestea, asa cum le vad jucatorii din piata.

La nivelul Asociatiei noastre, ne-am exprimat in nenumarate randuri nu doar o opinie, ci argumente puternice, de natura tehnica si economica: o astfel de falsa „garantie” ar avea ca unic efect distrugerea completa a Pilonului II din Romania si, odata cu el, a oricarei sanse de economisire solida pe termen lung, in vederea pensionarii, pentru populatie”, a declarat Crinu Andanut, preseditele APAPR.

Cerinta privind „garantarea inflatiei” prin lege este nemaiintalnita in niciun alt sistem de pensii private – nicaieri in lume nu exista asemenea legislatie, asa cum exista inca unele voci la noi, explica Andanut . Mai mult, Banca Mondiala, institutia care a creat sistemul de pensii private obligatorii aplicat in circa 30 de state, inclusiv Romania, a respins recent, in cadrul catorva studii si rapoarte, ideea introducerii unor astfel de „garantii”, care nu fac decat sa distruga un sistem eficient, construit cu multe eforturi, similar Pilonului II din Romania.

Mai multe detalii despre efectele impunerii inflatiei pe piata pensiilor private, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.