Business 9 Iunie 2009 22:38
Cum depasim criza? Cum supravietuieste mediul de afaceri? Sunt intrebari la care cu totii cautam un raspuns. La fel incearca si cei de la guvernare sa gaseasca solutii, prin asa-zisele masuri pe care le iau, dar si cei din opozitie vin la randul lor cu idei salvatoare.
Ce s-a facut pana in prezent?

In ciuda criticilor, guvernantii cabinetului Boc spun ca efectele planului anticriza se resimt deja in economie, iar la nivel declarativ putem asista, in viitorul apropiat, la o revenire a economiei. Asa cred ei, mediul de afaceri resimte contrariul! Ca masuri anticriza, Guvernul se lauda cu introducerea impozitului minim - acel forfetar blamat de toti actorii pietei. Romania este singurul stat afectat de criza care a inasprit fiscalitatea in toate componentele ei. A fost majorat CAS-ul, o contributie importanta pentru angajatori, a aparut impozitul minim (forfetar), iar plata TVA-ului pentru bunurile intracomunitare se va face la 30 de zile, nu la 90 ca pana in prezent. Nu exista facilitati fiscale importante, statul nu suporta penalizari daca intarzie platile catre companii, nu sunt incurajate investitiile private si nici mica initiativa.

Dupa acest prim-plan de masuri anticriza, a urmat anuntul, tot din partea Guvernului, a planului II de masuri, cel mai important element fiind programul „Prima Casa". Mediul privat NU este foarte optimist in privinta programului, in ciuda asigurarilor venite din partea guvernului. La fel de importante precum costul creditelor sunt si normele bancilor, inca rigide in acest moment. In plus, unii analisti considera ca economia romaneasca ar avea nevoie de stimularea creditarii pe segmentul firmelor, nu al persoanelor fizice.

Cum au abordat alte tari chestiunea atenuarii efectelor crizei? Sunt doua mari categorii: state care s-au axat pe reducerea fiscalitatii, in general, si a costurilor cu forta de munca, in special, si state care au mers pe stimularea unor domenii economice sau a anumitor industrii, in particular. Indiferent despre care categorie vorbim, atunci cand s-a pus problema majorarii unor impozite, s-a mers pe ideea taxarii suplimentare a consumului, si nu a veniturilor populatiei (cu exceptia Ungariei si Lituaniei). Noi suntem total anapoda! La noi se mareste fiscalitatea, se face presiune asupra mediului de afaceri pana la epuizare si, mai nou, se „stimuleaza" creditarea prin garantarea de catre stat a imprumuturilor persoanelor care vor sa-si cumpere prima locuinta in valoare de 60.000 de euro.


Urmatoarea faza a crizei financiare - inflatie globala!


Inflatia globala este urmatoarea faza a crizei economice actuale. Iar aceasta este rezultatul infuziei masive de bani in economie din partea statelor. Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel care a lansat aceste declaratii, sustine ca semnele inflatiei deja se observa.

„Efectul negativ al tiparirii de bani intr-un mod necontrolat de catre statele lumii nu se lasa asteptat. Urmatoarea faza a crizei economice va fi inflatia globala", crede omul de afaceri.

Acesti bani care au fost injectati in economia mondiala sunt virtuali, ei nu vor face decat sa alimenteze urmatoarea faza a crizei - inflatia globala. Iar semnele au inceput sa apara: cresterea preturilor la marfuri, titei, aur, zahar, porumb", a precizat Dinu Patriciu. Cat va dura criza? Dinu Patriciu: „Va dura pana la un razboi sau pana cand rationalitatea mediului economic va resoarbe tensiunile. Singura care poate opri terminarea crizei intr-un razboi este comunitatea mediului de afaceri."


Despre autor:

Q Magazine

Sursa: Q Magazine


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.