Business 9 Iunie 2009 16:33
Dublarea salariilor in sectorul bugetar nu poate fi facuta in mai putin de sapte ani fara a afecta indicatorii macroeconomici, respectiv inflatia, in conditiile in care Romania si-a propus sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2014, a declarat, economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Cresterea salariilor nu trebuie sa depaseasca productivitatea muncii, iar in aceste conditii salariile nu pot fi majorate, in medie, cu mai mult de 9-10% (pe an). Pot exista abateri de la aceasta marja, adica pot avea loc cresteri pe anumite ramuri de 5%, spre exemplu, in timp ce salariile altor segmente ar putea creste cu 15%, insa, per total, cresterea veniturilor nu poate depasi 10%", a spus Lazea, citat de NewsIn.

Economistul sef al BNR a precizat pentru NewsIn ca Romania trebuie sa respecte criterii mai stricte in ce priveste inflatia, odata cu intrarea in zona euro, iar in aceste conditii dublarea salariilor ar trebui sa se intinda pe o perioada mai lunga de sapte ani.

Lazea a adaugat ca BNR nu a purtat pana la aceasta data discutii legate de majorarea salariilor bugetarilor potrivit noii grile a Legii unitare a salarizarii cu Ministerul Finantelor Publice si cu Ministerul Muncii si ca, "oricum, daca ar fi avut loc aceste negocieri, nu ar fi fost facute publice".

Reprezentantii sindicatelor din invatamant au declarat vineri, pentru NewsIn, ca salariile a circa 130.000 de profesori cu gradul I, avand o vechime de 14-20 de ani, urmeaza a beneficia de o majorare cuprinsa intre 80% si 200%, potrivit noii grile negociate cu Ministerul Muncii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.