Business 22 Mai 2009 23:37
In timp ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca punctul minim al recesiunii in forma de V a Romaniei a fost deja atins in primul trimestru, Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2001, afirma ca numarul somerilor va continua sa creasca, iar ce este mai rau abia urmeaza sa vina.

Isarescu: Punctul minim al recesiunii din Romania a fost atins


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca punctul minim al recesiunii din Romania a fost atins. Afirmatia vine dupa ce in urma cu o saptamana, guvernatorul spunea ca este foarte important “sa scoatem criza din capul nostru”, subliniind ca exista si o dimensiune mediatica a crizei, care influenteaza evolutia acesteia, comenteaza Wall-Street.

"Cea mai joasa parte a recesiunii in forma de V a fost atinsa in primul trimestru. Niciodata banca centrala nu a spus ca nu va fi un impact al crizei, insa am avut nevoie de timp sa gasim canalele prin care s-a transmis", a punctat Isarescu, care a amintit ca ajustarea deficitului extern, care era "absolut necesara", a dus la un raspuns al economiei mult mai bun fata de asteptarile BNR.

Isarescu a adaugat ca economia a raspuns mai bine decat se astepta in fata corectiei deficitului de cont curent, insa "decelerarea era inevitabila". "Nu poti avea si ajustare, si crestere economica", a subliniat guvernatorul. El a amintit ca este impotriva utilizarii numai a cursului de schimb in corectia deficitului extern, in conditiile in care apar costuri legate de inflatie.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a redus puternic incepand cu noiembrie, pe fondul comprimarii importurilor si exporturilor, noteaza Cotidianul. In primele trei luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% fata de aceeasi perioada din 2008, la doar 709 milioane de euro, potrivit datelor publicate de banca centrala. Economia s-a comprimat in primul trimestru din 2009 cu 6,4% fata de aceeasi perioada din anul trecut.


Stiglitz: Ce este mai rau abia urmeaza sa vina

Stiglitz a prezentat, in cadrul celei de-a treia zi a Forumului Finaciar Central si Sud Est European, organizat la Bucuresti de Forum Invest, radiografia colapsului economic atat din perspectiva americana dar si din cea europeana, focusand pe Romania. Profesorul a aratat ca tara noastra se numara printre statele care nu sunt afectate atat de puternic de criza financiara internationala.

"Problemele aici nu sunt chiar atat de severe. Masurile si reglementarile din sistemul bancar au fost bune", a spus Stiglitz, mentionand ca unul dintre avantaje a fost rata de curs de schimb flexibila.

Stiglitz a atras atentia ca aceasta criza nu este una in forma de "V" ci una indelunga nu de prabusire ci de stagnare la nivelul unde s-a prabusit. Ca solutie la criza Stiglitz considera ca trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile responsabile.

"Pietele nu se autoajusteaza, cel putin nu in timp suficient", a precizat economistul.

"Lectia pentru urmatoarea criza este ca ar trebui sa planificati oricand o criza. Economia de piata este un sistem foarte instabil. Este nevoie de un rol puternic al guvernului in administrarea pietii si in stabilirea regulilor jocului. Trebuie sa aveti politici anti-ciclice, sa va asigurati ca baloanele nu cresc si ca nu apar cele mai grave consecinte ale acestor baloane. Inca suntem intr-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem in cadere libera", a mai spus Joseph Stiglitz, in cadrul Forumului.

"Numarul somerilor creste, oamenii isi vor pierde locurile de munca in America, ceea ce inseamna ca ar putea sa isi piarda asigurarea de sanatate sau chiar casa. Doar luna trecuta, peste 300 de mii de americani si-au pierdut locuintele. Vorbim, in total, despre milioane de americani care isi pierd locuintele. Asadar, pentru majoritatea americanilor, lucrurile se inrautatesc"
, a mai explicat fostul laureat al Premiului Nobel, de data asta, intr-un interviu acordat The Money Channel, noteaza Wall-Street.


Imobiliarele nu vor mai putea sa ajute economia nici dupa revenirea sistemului bancar


Desi efectele crizei sunt inca resimtite, exista unele semne de revenire, a afirmat Joseph Stiglitz, adaugand ca pentru o criza globala este nevoie de un raspuns global, iar imobiliarele nu mai pot ajuta economia, mai noteaza Wall-Street.

Motorul economiei globale, consumatorul american, s-a bazat pe balonul imobiliar, pe faptul ca oamenii imprumutau mai mult decat puteau rambursa, iar acest balon s-a spart. Imobiliarele nu vor mai putea sa ajute economia nici dupa revenirea sistemului bancar. Trebuie sa gasim un nou motor al economiei globale”, a declarat fostul laureat Nobel, citat de The Money Channel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.