Business 14 Mai 2009 14:42
Vanzarea petrochimiei de la Arpechim special pentru Oltchim ar putea fi considerata ajutor de stat, iar Comisia Europeana s-ar putea autosesiza, a declarat miercuri directorul de dezvoltare afaceri al grupului german PCC SE, actionarul minoritar al Oltchim, Wojciech Zaremba.
"Daca actionarul majoritar (n.r. Ministerul Economiei) a decis sa cumpere divizia de petrochimie a Arpechim, e decizia lui. Dar apare o problema. Daca statul il cumpara special pentru Oltchim, atunci este ajutor de stat. Comisia Europeana s-ar putea autosesiza. Eu cred ca cel mai bine ar fi ca ME sa notifice singur acest ajutor de stat si apoi CE ar anunta conditiile in care s-ar putea face aceasta tranzactie", a spus miercuri Wojciech Zaremba, informeaza NewsIn.

Acesta a precizat ca datoriile Oltchim catre Arpechim se ridica la 35 milioane euro, si nu la 150 milioane euro, cat au declarat recent in presa reprezentantii Ministerului Economiei.

"Suntem inca interesati de Oltchim, dar nu si de Petrochemicals Arges. Nu putem pierde timp. Si apoi, ar fi o afacere foarte proasta, pentru ca nu rentabila. Are instalatii vechi, ce necesita investitii masive, iar capacitatea de productie ar fi prea mica fata de cererea de pe piata. In doi ani de la achizitie, Petrochemicals Arges ar produce 300.000 tone etilena/an, fata de 185.000 tone/an, in prezent", a afirmat Wojciech Zaremba.

Ministerul Economiei (ME) a inceput recent negocieri cu Petrom pentru cumpararea petrochimiei de la Arpechim, pentru Oltchim, iar in schimbul combinatului ar urma ca statul roman sa plateasca datoriile acumulate de Oltchim catre Arpechim.

La mijlocul lunii iunie 2007, Petrom anunta ca a infiintat compania Petrochemicals Arges, care preia activitatile petrochimice ale rafinariei Arpechim si care urma sa functioneze independent incepand cu trimestrul al patrulea al anului 2007. De Petrochemicals Arges s-a aratat interesat si Grupul german PCC (Petro Carbo Chem), actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea.

Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,7905% din actiuni, in timp ce PCC SE detine 12,1581% din actiunile companiei. Restul actiunilor apartin persoanelor fizice (17,2295%) si persoanelor juridice (15,8108%).

PCC este un grup de companii internationale constituit in jurul PCC SE si avand sediul la Duisburg (Germania). PCC are in jur de 8.200 angajati si activeaza in 18 tari, printre care SUA, China, Letonia, Finlanda, Polonia, Republica Ceha, Croatia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina si Romania. Activitatea Grupului PCC este structurata in trei mari divizii: Industrie chimica, Energie si Logistica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.