Business 11 Mai 2009 16:24
Angajatii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati intra in somaj tehnic pentru cate zece zile, rotatia personalului urmand sa se incheie la finele lunii iulie, a anuntat conducerea companiei.
"Am inceput acest program de somaj tehnic, care se va derula timp de doua luni jumatate - trei luni, pana la sfarsitul lunii iulie", a declarat Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.

Initial, siderurgistii de la Galati urmau sa fie trimisi in somaj tehnic de la 1 aprilie, insa compania a preferat sa astepte masurile promise de Guvern companiilor afectate de criza, arata NewsIn.

In intervalul mai-iulie, siderurgistii din sudul Moldovei vor sta acasa cate zece zile, timp in care vor fi platiti cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime. Ei vor avea posibilitatea sa aleaga, impreuna cu responsabilii locurilor de munca, varianta de repaus la care recurg: zece zile consecutive, doua etape de cate cinci zile sau o zi pe saptamana timp de zece saptamani, in formula week-end prelungit. Intre timp, compania va monitoriza piata otelului pentru a vedea daca apar semne de revitalizare a comenzilor si pentru a evalua daca, dupa incheierea perioadei de somaj tehnic, vor fi necesare alte masuri de reducere a costurilor.

"Deocamdata, nu putem vedea nicio schimbare semnificativa in piata. Trebuie sa fim pregatiti pentru varianta ca lucrurile se vor imbunatati intr-un timp mai indelungat, dar nu am luat nicio decizie despre ce vom face dupa somaj tehnic. Suntem deschisi si analizam situatia zi de zi si luna de luna. Numai daca lucrurile se vor inrautati ne vom gandi la noi masuri", a declarat Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.

Angajatii Uzinei CocsoChimice, 1.400 din 11.700 de salariati, sunt singurii care nu vor fi trimisi in somaj tehnic. Pentru ei, compania a deschis acum o schema de plecari voluntare cu acordarea de compensatii financiare, in contextul in care Cocseria va fi inchisa in luna iunie.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a apelat la aceste masuri pentru a-si reduce costurile intr-o perioada in care comenzile de otel sunt prabusite, iar activitatea combinatului este mult diminuata.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.