Business 5 Mai 2009 18:39
Presedintele Traian Basescu a declarat marti la intalnirea cu Consiliul Investitorilor Straini ca prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata si spera ca miercuri, cel mai tarziu, banii vor ajunge la Banca Nationala.
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat oficial, luni seara, ca acordul de finantare cu Romania pe doi ani a fost aprobat de catre consiliul sau executiv si a precizat ca prima transa, de 4,37 miliarde DST (4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari) este disponibila imediat.
Anterior, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara ca prima transa din finantarea aprobata luni de consiliul executiv al FMI va fi distribuita intre 24 si 48 de ore.

Acordul este destinat "sustinerii prgramului economic realizat de autoritatile romane si are ca obiectiv atenuarea efectelor reducerii accentuate a intrarilor de capital, adresandu-se, in acelasi timp, dezechilibrelor extern si fiscal ale tarii si intarind sectorul financiar", se mentioneaza in comunicatul FMI.

Acordurile stand-by implica un acces exceptional la resursele FMI, reprezentand, in cazul Romaniei, 1.111% din cota tarii, potrivit Fondului.

"Autoritatile romane trebuie laudate pentru ca au cautat devreme sprijin international pentru a le ajuta sa corecteze in mod ordonat dezechilibrele externe mari si vulnerabilitatile create in ultimii ani de boom economic si care au lasat tara puternic expusa la turbulentele financiare globale si la volatilitatea cursului de schimb", a declarat directorul adjunct al FMI, John Lipsky, citat in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.