Guvernul a aprobat sambata Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si introducerea unui impozit minim incepand cu 1 mai 2009, de 2.200 lei anual. Este vorba de un impozit forfetar calculat in functie de veniturile declarate.
Toate modificarile la Codul Fiscal aprobate de Guvern urmeaza sa majoreze veniturile bugetare cu 1,32 miliarde lei (315 milioane euro) in acest an, din care 350 milioane lei din impozitul forfetar, potrivit unor surse guvernamentale, citate de NewsIn.

Deficitul bugetar a fost majorat, in urma rectificarii bugetare, de la 2% pana la 4,6% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care veniturile la buget reprezinta 32,9% din PIB, cheltuielile 37,5% din PIB, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

PIB-ul pentru acest an a fost revizuit in scadere la 531,25 miliarde de lei, de la 579 miliarde lei in bugetul initial, a precizat Pogea. In prezent, guvernul ia in calcul o contractie a economiei cu 4%, fata de o crestere de 2,5% in bugetul votat de Parlament.

  • Boc: Si dupa rectificare 20% din bani merg la investitii

In urma rectificarii, cheltuielile bugetare au fost reduse cu 6,2 miliarde lei, in conditiile in care veniturile au fost revizuite in scadere cu 18,8 miliarde lei. Bugetul initial prevedea venituri publice totale de 193,79 miliarde lei (48,45 miliarde euro), echivalent cu 33,5% din PIB, si cheltuieli de 205,57 miliarde lei (51,4 miliarde euro), sau 35,5% din PIB, noteaza Wall-Street.

Premierul a precizat ca guvernul a mentinut cota unica de 16% si va lua in considerare neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea numarului de taxe. Potrivit acestuia, masurile sociale ale guvernului, precum introducerea pensiei minime de 300 lei (si 350 de lei din toamna) vor fi aplicate.

"Nu vom face concedieri, dar asta nu inseamna ca in agentiile guvernamentale cei ce taie frunze la caini vor continua sa o faca", a mai spus Boc.

  • Miza impozitului forfetar: 350 milioane de lei in 2009

Potrivit Wall-Street, pana in acest moment, ministrul finantelor a prezentat doar o proiectie a veniturilor bugetare estimate de pe urma impozitarii forfetare: 350 milioane de lei in 2008.

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale ce vizeaza introducerea unui impozit minim incepand cu 1 mai 2009, de 2.200 lei anual.

Detalii despre noua grila de impozitare gasiti aici

  • Pogea explica de ce a pus forfetarul: 100.000 de firme au "venituri" de 200 de euro pe luna

Aproape jumatate dintre firmele care au declarat pierderi au venituri mai mici decat salariul minim pe economie si de aceea Finantele s-au simtit obligate sa introduca impozitul forfetar, a declarat sambata, la sedinta de guvern, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Scopul impozitului forfetar a fost decat inlocuirea unei baze volatile de impozitare cu una controlabila. Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea unor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase, in ani de boom economic. Discutam de anii 2007-2008, cand, din 617.000 de firme, 242.000 declara ca inregistreaza pierderi. As vrea sa va spun un lucru interesant, pentru ca s-au starnit foarte multe controverse pe tema acestui impozit. Peste 80% din aceste firme care au declarat pierderi sunt microintreprinderi. Circa 102.000, deci peste 48%, inregistreaza o cifra medie de afaceri de 8.000 de lei, adica 2.500 de euro pe an. Sa inteleg ca cifra de afaceri medie este de 200 de euro pe luna? Nu reprezinta nici macar salariul minim pe economie. Am discutat aceste lucruri cu mediul de afaceri, de la care am preluat aproape in integralitate propunerile. Numai dupa analiza si dupa consultarea firmelor am luat decizia acestui impozit minimal si am stabilit treptele de impozitare pe care le cunoasteti", a explicat Pogea, potrivit Cotidianul.

Ministrul a mai facut o precizare foarte importanta: firmele noi nu vor fi impozitate. "Firmele de start-up nu vor fi impozitate. Dimpotriva, incurajam start-up-ul", a declarat oficialul.

  • Vosganian: Impozitul forfetar, o agresiune pentru mediul economic

Fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, a declarat sambata, la Iasi, ca deficitul bugetar pe primele trei luni este fara precedent, egal in procente cu deficitul fostei guvernari pe 10 luni, si ca introducerea impozitului forfetar este "o agresiune pentru mediul economic".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.