Niciun euro din banii destinati Ministerului de Finante sau Bancii Nationale, din creditul extern contractat de Romania, nu poate ajunge in salarii sau sporuri, a declarat presedintele Traian Basescu, marti, la intalnirea cu sefii Camerelor de Comert din tara.

"Din imprumutul contractat, 5 miliarde euro de la UE si un miliard de la Banca Mondiala sunt bani destinati Ministerului de Finante. Niciun euro destinat Ministerului de Finante si niciun euro din banii destinati BNR nu pot ajunge in salarii sau sporuri. Acestia sunt bani pentru Romania", a declarat marti (n.r. 31 martie 2009), la Camera de Comert, presedintele Traian Basescu.

Totodata, presedintele a amintit ca, in pachetul de masuri elaborat pentru acordul cu FMI exista si recomandarea de reducere cu 5% a personalului bugetar si ca bugetul pe 2009 fi construit preventiv pe prognoza pesimista de scadere cu 4% a economiei.

In scrisoarea de intentie catre FMI nu veti regasi nicaieri prognoza de comprimare a economiei cu 4% in 2009, dar bugetul pe acest an este realizat preventiv pe baza acestui scenariu, "cel mai rau posibil", a mai declarat Traian Basescu, citat de NewsIn.

Acordul cu FMI permite "scoaterea din piata a unui jucator care absorbea aproape toate resursele", respectiv bugetul de stat, pentru a lasa la dispozitia mediului de afaceri lichiditatile necesare, a declarat presedintele Traian Basescu.

"Daca am fi lasat in continuare ca resursele pentru deficitul bugetar sa fie atrase de pe piata interna, am fi avut efectul pe care l-ati vazut in ianuarie si februarie, relativa lipsa de lichiditati si dobanzi foarte mari. Dupa toate analizele am ajuns la concluzia ca trebuie sa scoatem din piata un jucator care absorbea aproape toate resursele, respectiv bugetul de stat, pentru a lasa mai multa lichiditate la dispozitia mediului privat", a spus seful statului.

El a completat ca un alt element direct vizat de acordul cu FMI este stabilitatea cursului de schimb.

"Un alt element vizat a fost moneda nationala, mentinerea leului la un nivel accpetabil, nici prea tare ca sa inhibe exporturile, nici prea slab, ca sa reduca veniturile populatiei in echivalent euro la un nivel de neacceptat", a spus Basescu.

Basescu a mai zis ca isi asuma, alaturi de Guvern si de BNR, acordul cu FMI, dorind sa infirme speculatiile ca ar putea da inapoi dupa ce a sustinut incheierea acordului.

"Ca sa nu existe niciun dubiu, imi asum decizia politica, alaturi de Guvern si de BNR, ca acest acord sa existe. Multi au dubii ca, dupa ce am presat ca acest acord sa se faca, nu cumva cand mi-o veni bine sa fac pasul inapoi", a spus Basescu.

De asemenea, dupa ce a amintit de summitul informal de dupa summitul Consiliului European din decembrie, presedintele a tinut sa arate ca implicarea sefilor de stat si de guvern in ameliorarea crizei economice este, "fara dubii", cruciala.

"E clar si fara dubii ca implicarea oamenilor politici la varf in ameliorarea efectelor crizei este cruciala, sistemul financiar bancar este in dificultate si singurul sprijin real poate sa vina din zona politica", a spus Basescu, explicand ca "cine sta pasiv si priveste la ce se intampla isi asuma responsabilitatea pentru ce se intampla cand lucrurile vor sta mai rau".

Presedintele a spus ca intalnirea cu sefii Camerelor de Comert din tara a fost initiativa Administratiei Prezidentiale, pentru ca mesajul legat de acordul cu FMI sa fie preluat direct de la sursa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.