Viitorul nu suna bine pentru intreprinderile mici si mijlocii. Un sfert dintre IMM-uri risca sa-si inchida portile anul acesta, iar 90% dintre manageri au in plan concedierea a 10% din personal. Ce solutii propun specialistii pentru evitarea colapsului in acest sector?

Micii intreprinzatori sunt cei mai afectati de criza economica, arata un sondaj intern realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman la sfarsitul acestei luni. Potrivit sondajului UNPR, 74% dintre antreprenorii mici si mijlocii sustin ca actuala criza este generata de conditiile externe, in timp de 26% invinovatesc Guvernul pentru lipsa unei coerente in aplicarea masurilor economice. Potrivit intreprinzatorilor membrii UNPR, masurile anuntate de Guvern privind acordul nu FMI si relaxarea creditarii nu sunt de natura sa asigure o functionalitate a mediului de afaceri, cu atat mai putin a firmelor de dimensiuni mici. Doar 55% dintre acestia cred ca acordul cu FMI este o solutie, in timp ce 34% sustin contrariul iar 11% nu si-au definit inca o parere. Peste 60% dintre IMM cred ca relaxarea creditarii, corelata si cu alte masuri economice, ar putea duce la o mai buna functionare a afacerilor, in timp ce 34% dintre acestea spun ca masurile trebuie sa fie de natura relaxarii fiscale.

Previziunile sumbre asupra economiei au determinat majoritatea micilor patroni sa isi revizuiasca negativ estimarile de profit pentru 2009, in timp ce doar 18% isi pastreaza estimarile stabilite in 2008. In timp ce marile companii anunta disponibilizari in masa, 90% dintre managerii de IMM au si ei in plan concedierea a aproximativ 10% din personal. In conditiile recesiunii pietei, 76% intentioneaza sa se adapteze conditiilor actuale prin restrangerea activitatii, in timp ce 16% cauta investitori pentru recapitalizare. Mai mult, 8% dintre patroni au declarat ca, in cazul in care Guvernul nu va acorda facilitati fiscale pentru IMM, vor fi nevoiti sa inchida afacerea pana la sfarsitul anului.

Solutii pentru redresare

Potrivit reprezentantului UNPR, pentru evitarea colapsului in sectorul IMM-urilor Guvernul ar trebui sa ia o serie de masuri. Milut a precizat ca, in Bulgaria, conditiile economice sunt mult mai bune, ceea ce l-a determinat sa-si deschida o societate in aceasta tara.

UNPR sustine ca solutii anticriza deblocarea creditarii pentru finantarea IMM-urilor si acordarea de facilitati fiscale care sa usureze situatia financiara a firmelor cum ar fi: plata TVA la incasare, scaderea contributiilor sociale si a accizelor la gaz, energie si combustibil. Patronatul doreste facilitarea obtinerii de credite garantate de stat pentru intreprinzatorii romani precum si impunerea unui pret maxim de catre stat pentru stoparea monopolului privat pe piata materiilor prime.

"Peste 90% din performantele unei economii sunt influentate de activitatea IMM. Solicitam Guvernului sa inceteze alocarea banilor publici pe criterii politice, stoparea jafului economic si realocarea resurselor bugetare catre economia reala. Romania risca sa devina o tara asistata economic doar prin nepasarea unei clase politice inconstiente", a mai mentionat Milut.


Reorientarea afacerii, o oportunitate in criza

Potrivit unei unui alt studiu realizat insa de compania internationala de cercetari de piata MEMRB si citat de Wall-Street, printre cele mai importante oportunitati pe perioada de criza economica se afla, in opinia a jumatate dintre IMM-urile participante la un studiu, reorientarea afacerii spre zone de activitate mai profitabile. Astfel, potrivit studiului, 45% dintre IMM-uri considera ca alte oportunitati, in aceasta perioada, ar fi concurenta mai slaba si preturile mai mici la echipamente sau materii prime. Doar 15% dintre firme vad oportunitati ca urmare a unor investitii in piata imobiliara.

In ceea ce priveste strategia pentru acest an, companiile romanesti vor incerca sa atinga, in principal, obiective legate de consolidarea portofoliului actual de clienti.

Analiza MEMRB arata, de asemenea, ca aproape 80% dintre companiile romanesti au luat masuri speciale pentru a trece cu bine prin criza economico-financiara. Astfel, cei mai multi intreprinzatori au recurs la reducerea costurilor cu servicii furnizate de terti si reducerea costurilor cu utilitatile. Pe de alta parte, cea mai rara initiativa in randul IMM-urilor a fost lansarea de produse sau servicii noi.

In ceea ce priveste durata crizei, aproape jumatate dintre companii se asteapta ca perioada dificila sa ia sfarsit spre finele anului viitor, in timp ce cealalta jumatate nu a putut anticipa o perioada, insa pentru aproape 60% criza economico-financiara si-a aratat primele semne incepand cu noiembrie 2008. Ca perceptie, pentru trei din patru companii din Romania, criza economica este echivalenta cu scaderea cererii pentru produsele sau serviciile oferite.

Preluare de catre investitori, o solutie concreta pentru salvarea IMM-urilor

Wall-Street indica o alta solutie pentru salvarea IMM-urilor: preluarea de catre fonduri de investitii ori de investitori strategici.

Valoarea tranzactiilor pe piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania in care au fost implicate IMM-urile s-a ridicat in 2008 la o valoare de aproximativ un miliard de euro, microintreprinderile atragand aproximativ 25% din investitii, intreprinderile mici - 40%, iar intreprinderile mari -35%, potrivit companiei de consultanta Sequoia. Sectorul IMM-urilor nu este monitorizat foarte atent in piata de fuziuni si achizitii, iar multe tranzactii nu sunt cuantificate. Investitorii directi vor astepta pana in vara sa incheie tranzactiile in cazul in care nu vor intalni o oportunitate foarte mare, iar valoarea deal-urilor pe segmentul IMM-urilor va fi cel putin la nivelul din 2008, existand reale posibilitati de crestere cu 25% fata de anul trecut.

Bancile iau finantari pentru IMM-uri

BERD isi mareste sprijinul pentru economia romaneasca cu o linie de credit de 100 milioane euro acordata Bancii Comerciale Romane pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii. Investitia este o continuare a raspunsului BERD fata de contextul economic dificil cu care se confrunta tarile in care opereaza si urmeaza unui imprumut similar pentru sustinerea sectorului intreprinderilor mici din Romania, acordat in decembrie 2008, se arata intr-un comunicat al BCR.

Linia de credit BERD este destinata finantarii acelor companii care au maxim 249 de salariati, o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro si un bilant contabil de maxim 43 milioane euro. Sub-imprumuturile individuale acordate companiilor in cadrul acestei linii de credit nu vor fi mai mari de 1,5 milioane euro.

Ca o reactie directa la criza globala, BERD a anuntat o crestere semnificativa, de pana la 7 miliarde euro, a investitiilor sale totale in 2009. Tranzactia cu BCR face parte din Planul Comun de Actiune al Institutiilor Financiare Internationale, in cadrul caruia, in urmatorii doi ani, BERD, Banca Mondiala si BEI vor investi 24,5 miliarde euro in IMM-uri prin intermediul sectoarelor bancare din Europa de est.

BERD isi va majora investitiile in Romania cu inca 500 milioane euro pana la 1 miliard euro in urmatorii doi ani, in cadrul pachetului financiar international de 20 miliarde euro. Aproximativ jumatate din aceasta suma va fi destinata sectorului financiar, iar restul va fi investit in economie, inclusiv in sectoarele corporatist, energetic si eficienta energetica, precum si in infrastructura nationala si municipala.

De asemenea, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) este in discutii cu opt-noua banci din Romania pentru a le acorda finantare destinata firmelor mici si mijlocii (IMM) si ar putea semna pana in mai contracte cu sase dintre acestea, a declarat vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen, citat de Wall-Street. Reprezentantul BEI a precizat ca pentru finantarea firmelor mici si mijlocii din Romania prin intermediul bancilor de pe piata locala, exista deja o linie de finantare de la BEI de 500 milioane euro, care ar putea fi majorata anul acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.