Dupa o evaluare de doua saptamani, negocierile statului roman cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale s-au concretizat, ieri, intr-un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro.

"Am finalizat cu succes negocierile pentru un pachet de finantare multilateral, in valoare de aproximativ 20 miliarde euro. Vom trimite scrisoarea de intentie la Washington, unde trebuie aprobata de catre boardul executiv al FMI, pentru a putea apoi implementa programul", a declarat ieri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, care a completat ca, in cadrul acestui pachet, imprumutul de la FMI este de aproximativ 12,9 miliarde euro.

Revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR pana la sfasitul lui 2009 este cruciala pentru Romania, la fel si pastrarea acesteia la un nivel sustenabil in urmatorii ani, a subliniat seful misiunii FMI in Romania.

"Ne exprimam sustinerea BNR in politica de tintire a inflatiei (n. red - fixata pentru acest an la 3,5%, plus sau minus un punct procentual). Romania va contracta finantare externa, dar este crucial ca inflatia sa revina in intervalul tintit de BNR pana la sfasitul lui 2009 si sa se mentina apoi la un nivel sustenabil. Cred ca acest obiectiv este tangibil pentru BNR", a explicat Franks.

Romania va primi prima transa de 5 miliarde de euro dupa ce acordul de finantare cu Romania va fi aprobat de boardul Fondului Monetar International (FMI), in urmatoarele saptamani, a anuntat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, intr-un comunicat.

Imprumutul de la FMI este destinat sa intareasca politica fiscala, sa reduca necesarul de finantare al guvernului si sa imbunatateasca sustenabilitatea politicii fiscale pe termen lung.

Pachetul total de finantare cuprinde 12,9 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale. BERD anticipeaza ca va suplimenta finantarile in urmatorii doi ani cu 500 milioane euro, pana la 1 miliard de euro.

Informatii complete despre conditiile si pretentiile acestui acord gasiti in Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.