Reuniunea Comitetului interministerial privind asigurarea finantarii interne si externe a Romaniei a inceput, ministrii urmand a avansa in discutiile privitoare la imprumutul pe care Romania il va contracta de la CE si FMI.

"Astazi vom avansa in materia discutiilor cu privire la potentialul imprumut pe care Romania o sa-l angajeze de la Comisia Europeana si FMI, analizand si oferind in continuare mandat colegilor din Cabinet in discutiile pe care le avem cu Comisia Europeana si celelalte banci implicate. De asemenea, vom face un schimb de informatii cu privire la ceea ce a fost la Consiliul European, cu privire la vizita pe care domnul viceprim-ministru a facut-o la Bruxelles si la intalnirea cu diversi comisari europeni, deci vom lua cele mai bune decizii in Cabinet", a spus premierul Emil Boc, la inceputul intalnirii.

La randul sau, viceprim-ministrul Dan Nica a precizat ca "ceea ce inseamna astazi procesul de evaluare se va finaliza cu o decizie care va fi aplicabila membrilor Cabinetului". "In functie de decizia pe care o vom lua azi, vom anunta si calendarul pentru saptamana care urmeaza, astfel incat sa avem o solutie buna pentru Romania", a spus Nica.

Premierul a anuntat ca va face declaratii de presa dupa ora 13.30, Boc si Nica urmand a participa, dupa discutiile din cadrul Comitetului interministerial, la o videoconferinta cu prefectii.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sambata, la Craiova, ca suma despre care s-a discutat cu FMI este "de vreo 19 miliarde de euro", dar la Guvern, pentru sprijinul unor activitati guvernamentale, se vor primi patru miliarde de euro, restul sumei avand rol de rezerva.

"Suma despre care s-a discutat este de vreo 19 miliarde de euro, dar la Guvern euro, pentru sprijinul unor activitati guvernamentale, se vor primi 4 miliarde. Daca vreti, astia sunt niste bani care urmeaza sa intre in niste programe incetul cu incetul si dupa aceea sa fie rambursati. In rest, sunt vreo 12 miliarde care, de fapt, sunt pusi la dispozitia Bancii Nationale si, practic, nu sunt cheltuiti. Ei sunt un fel de, as putea sa spun, rezerva a BNR. Sunt niste bani pe care Banca Nationala, eventual, ii poate folosi daca intervine presiune asupra cursului de schimb. Mai este un fond de vreo 2 miliarde care, de asemenea, nu neaparat se cheltuie, ci sunt niste bani care sunt pusi la dispozitie printr-o alta modalitate, bani care nu neaparat intra intr-un circuit economic", a precizat Berceanu.

"Am vrut sa precizez aceste lucruri pentru ca am vazut peste tot ca se spune ca ne imprumutam 19 miliarde de euro. De fapt, folosim sau ne imprumutam de vreo patru, in rest sunt bani care au alt rol, un rol de rezerva”, a subliniat ministrul.

Radu Berceanu a mai declarat ca, de data aceasta, Fondul Monetar International a fost mult mai ingaduitor cu Romania, iar conditiile acordarii imprumutului sunt mai relaxate. "Eu am mai petrecut perioade in compania FMI stiu ce inseamna iar, de data aceasta, Fondul a fost ingaduitor. De obicei conditonalitatile erau mult mai dure si mai direct tintite. De data aceasta, chestiunea e mai usor de pus in practica si cred ca sunt lucruri pe care le-am fi facut sau ar fi trebuit sa le facem”, a precizat ministrul Radu Berceanu.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca duminica dimineata va participa la o intalnire la care vor fi prezenti opt ministri, patru ai Partidului Social Democrat si alti trei ai PD-L, in timpul careia vor lua in discutie conditiile impuse de Fondul Monetar International pentru acordarea imprumutului. "S-a primit o propunere din partea FMI ca urmare a vizitei de analizare a situatiei si, in urma discutiei care a avut loc, noi acum trebuie sa vedem exact care sunt termenii acestui acord", a adaugat Berceanu.

Comitetul interministerial s-a reunit ultima oara marti seara, pe 17 martie, pentru a face o analiza "la zi" a necesarului, conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, luand in calcul toate datele disponibile la acest moment, a declarat premierul Emil Boc.

"Scopul este de a face o analiza la zi a necesarului de finantare, a conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, avand in vedere toate datele pe care le avem in acest moment la dispozitie, date furnizate de ministrul Finantelor, de ministrii de resort, in baza analizelor pe care le-au facut in aceste zile si care vor sta la baza unei decizii pe care o vom prezenta in Guvern in aceste zile",
a declarat Boc la inceputul intalnirii de la Palatul Victoria.

Premierul a precizat atunci ca rezultatele discutiilor nu vor fi date publicitatii, ci doar vor fi prezentate "Guvernului in plenul lui".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.