Potrivit legislatiei in vigoare din Codul Muncii, in continutul contractului individual de munca se pot stipula patru clauze specifice: de confidentialitate, de neconcurenta, de formare profesionala si de mobilitate.


  • Clauza de neconcurenta

Desi conditiile impuse de angajator respecta litera legii, acestea pot crea dezavantaje angajatilor care, desi semneaza contractul, nu sunt pe deplin informati si constienti de urmarile fiecarei clauze stipulate.

“Cu siguranta pot spune ca sunt suficiente procese in care angajatii dau in judecata angajatorii sau invers. Insa angajatilor le este foarte teama. Se multumesc daca pot pleca de la un loc de munca unde atmosfera nu le este favorabila si este foarte greu sa ii convingi ca este dreptul lor sa ceara sa le fie respectate drepturile. Nu de putine ori am vazut astfel de situatii”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Lisievici, avocat in cadrul casei de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii.

In ceea ce priveste clauza de neconcurenta, cea mai des intalnita restrictie este aceea care interzice angajatului sa ocupe un post la o alta companie concurenta imediat ce a plecat de la vechiul loc de munca. Potrivit legii, clauza de neconcurenta isi poate produce efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum doi ani pentru cei care au ocupat functii de conducere.

Ceea ce multi angajati nu stiu insa este ca daca in contractul individual de munca nu sunt stipulate clar anumite conditii, clauza poate fi declarata nula.

“Clauza de neconcurenta trebuie sa fie foarte bine precizata, in sensul ca trebuie scris clar despre ce tip de activitate prestata se discuta sau despre tipul si caracteristicile pietei in care angajatul nu are voie sa activeze. De asemenea, trebuie precizat cu acuratete care este aria geografica in care fostul angajat nu are voie sa incheie contract cu o companie competitoare. Apoi trebuie sa se specifice o perioada de timp rezonabila, cat sa ii confere angajatorului confortul ca angajatul nu pleaca la alta companie ducand cu sine know-how-ul (cunostinte) sau informatii confidentiale din companie”, a precizat Lisievici.

Mai multe detalii despre alte clauze care pot fi stipulate in contractul individual de munca gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.