Dupa ce au construit bugetul pe 2009 pe o crestere economica de 2,5%, guvernantii romani iau in calcul, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI), si varianta recesiunii.


  • 'Mai bine decat alte state din zona'

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca Romania ia in calcul o crestere economica intre -1% si 1,5% pentru acest an, dar a subliniat ca situatia Romaniei este mai putin rea in comparatie cu a altor state din regiune, informeaza Wall-Street.

Intrebat daca Romania poate inregistra recesiune in acest an, ministrul finantelor a raspuns: "Deocamdata nu este sigura aceasta varianta, insa este luata in calcul". "Cred ca este posibil sa avem intre -1 si 1,5%, cu toate ca sunt state in zona care au si -3 sau -4%", a precizat Pogea.

Bugetul pe 2009 este fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, insa FMI se asteapta mai degraba la o recesiune. La inceputul lui februarie, FMI a estimat, intr-un comunicat in care a prezentat concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.

  • FMI refuza sa avanseze cifre

Fondul Monetar International, aflat in discutii cu Romania asupra conditiilor unui imprumut pentru a ajuta tara sa faca fata crizei economice, a refuzat sa comenteze la ce valoare s-ar putea ridica acesta. Au fost avansate estimari mergand de la cinci la 20 de miliarde euro, in care ar fi inclus un imprumut al Uniunii Europene. Chiar si asa, ar fi vorba despre unul dintre cele mai mari imprumuturi din istoria FMI, potrivit AFP.


  • Basescu: Saptamana viitoare aflam daca e nevoie de imprumut pe un an sau doi

Seful statului a declarat ca dupa ce, saptamana viitoare, se va finaliza evaluarea efectuata de FMI, UE si specialistii romani, se vor putea trage concluziile referitoarela suma pe care Romania o va imprumuta si la durata acordului - unul sau doi. Presedintele a mai spus ca saptamana viitoare, marti sau miercuri, se va finaliza evaluarea realizata de catre delegatia FMI si cea europeana, in colaborare cu specialistii romani, cu privire la Romania, moment in care se vor putea trage concluziile cu privire la suma imprumutata.

  • Obiectivul Guvernului: Mentinerea cotei unice

Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este preocupat de mentinerea cotei unice de impozitare in negocierile pentru contractarea unui imprumut extern, spunand ca aceasta poate constitui premisa relansarii economice a Romaniei.

Totodata, presedintele Traian Basescu a sustinut, in repetate randuri, ca "aproape sigur" acordarea imprumutului pentru Romania nu va fi conditionat de marirea taxelor si a impozitelor, seful statului precizand ca nu crede ca FMI si UE vor cere Romaniei sa renunte la cota unica sau sa mareasca TVA.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, la Realitatea FM, ca in cazul unui acord cu FMI s-ar putea aduce modificari cotei unice si valorii TVA. "FMI, ca si CE, vor discuta cu Guvernul Romaniei si cu BNR soliditatea prevederilor bugetului adoptat de Parlament. Stiti foarte bine ca noi am mers pe o crestere de 2,5%. Exista opinii la FMI, ca si la CE, ca nu aceasta crestere va fi realizata, ca va fi o crestere mai mica", a declarat Theordor Stolojan la Realitatea FM. Stolojan a mai spus ca Guvernul s-a angajat prin bugetul de stat "sa reduca cu 20% cheltuielile de personal, fata de anul precedent".


  • Tariceanu: Romania nu are nevoie de ajutorul FMI

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi, la Baia Mare, ca Romania nu are nevoie de un acord cu Fondul Monetar International, insa guvernantii vor sa gaseasca un scut care sa ii "fereasca politic" de scaderea credibilitatii in fata electoratului, transmite NewsIn. Fostul premier al Romaniei a mai spus ca primul-ministru Emil Boc are nevoie de acest scut, pentru ca nu are curaj de a explica populatiei ca nu se pot pune in aplicare promisiunile electorale si ca e nevoie de luarea unor masuri nepopulare. "Din punct de vedere al bugetului trebuie sa recunoastem ca nu este nevoie de un imprumut de la FMI. Sunt depasiti de situatie, sunt fricosi, li se pare pare ca actuala criza nu are solutii si atunci vor sa gaseasca un scut, care sa ii fereasca si politic, in cazul in care va fi necesara abordarea unor masuri nepopulare", a afirmat fostul premier.

El a mai declarat ca, in cazul in care ar fi fost premier, ar fi apelat la institutiile europene, pentru ca Romania este membra a Uniunii Europene. "Si eu as fi spus foarte clar ca nu are ce sa caute aici FMI, pentru ca suntem membri ai Uniunii Europene. Daca avem nevoie de ajutor, am fi putut discuta aceste lucruri cu institutiile europene. FMI este recunoscut pentru asistenta acordata tarilor din lumea a treia", a mai declarat Tariceanu.

Detalii complete despre pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni gasiti in Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.