In primul mesaj adresat parlamentarilor uninominali presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania are mare nevoie de o "centura de siguranta care inseamna un imprumut extern", imprumut despre care seful statului crede ca "ne va face mai rezistenti la o posibila deteriorare rapida a economiei nationale sau globale".

Presedintele si-a inceput discursul din Parlament prin a spune ca Romania ar putea sa devina, la capatul crizei economice mondiale, un stat modernizat si reformat, pledand pentru aceasta miza si pentru ca exista o majoritate parlamentara solida.

Seful statului a adaugat ca Romania ar fi mai rezistenta la o deteriorare rapida a economiei daca va contracta un imprumut extern, potrivit NewsIn.

Basescu a precizat ca UE a pus la dispozitia noilor state membre pentru 2009 si 2010 o suma de 30 de miliarde de euro, insa fondurile nu pot fi accesate fara un parteneriat cu FMI, in conditiile in care Comisia Europeana nu are parghii pentru controlul cheltuirii acestor bani.

De asemenea, Traian Basescu a mai spus ca Romania, ca si celelalte tari, va avea parte de evaluari negative ale agentiilor specializate, insa un imprumut ar constitui "o centura de siguranta".

Potrivit Wall-Street, presedintele a subliniat faptul ca Romania poate accesa fondurile puse la dispozitie de UE doar prin incheierea unui parteneriat cu FMI, precizand ca imprumutul este necesar in contextul in care sectorul privat nu va putea rambursa datoria externa de 24 de miliarde de euro in 2009. "UE a pus la dispozitia celor 12 state membre intrate in ultimii ani suma de 30 de miliarde de euro in doi ani - 2009 si 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune: sa fie in parteneriat cu FMI. Este conditie si nu vis. (...) Daca dorim sa accesam fonduri puse la dispozitia noilor state membre de UE, trebuie sa o facem in parteneriat cu FMI", a declarat Basescu in Parlament. Presedintele a precizat ca UE nu are instrumentele de control al utilizarii banilor si de evaluare a situatiei macroeconomice.

Nefolosirea celor 9 miliarde de euro din credite externe - dovada a incompetentei birocratiei

Presedintele s-a aratat nemultumit, in discursul pe care l-a sustinut in Parlament, ca Romania nu foloseste banii obtinuti din credite externe in ultimii ani. "In afara de resursele bugetare, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate si angajate deja de cativa ani cu Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 3,55 miliarde euro. Am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual. Pe de alta parte, fondurile structurale nerambursabile alocate Romaniei de catre UE pentru 2007, 2008 si 2009 si neutilizate pana la inceputul acestei luni se ridica la 5,5 miliarde euro. Un total de 9 miliarde euro", a aratat seful statului. Basescu a precizat ca daca s-ar putea folosi macar 3-4 miliarde, s-ar genera dezvoltare, o minima crestere economica si s-ar creea locuri de munca.

Presedinele a spus ca nefolosirea acestor sume este un lucru inadmisibil, care arata "ineficienta profunda a acestui aparat constituit pe criterii clientelare si nu pe cel al competentei". Mai mult, Basescu a criticat functionarii ca au dat in judecata statul pentru a obtine sporuri. "In timp ce zeci de mii de oameni isi pierd locurile de munca, bugetarii sunt in procese pentru acordarea de sporuri din anii anteriori, dar si pentru viitor. Nu este doar cazul justitiei, functionari din ministerul Muncii au reusit retroactiv sporuri uriase, controlori ai Curtii de Conturi care controleaza utilizarea creditelor externe au obtinut de curand in instanta dreptul de a li se da 65% din salariu si foarte multe astfel de exemple. Practic, Guvernul si Parlamentul nu mai controleaza bugetul statului si salarizarea. O alta putere din afara celei legislative si a celei executive decide bugetul statului", a mai atentionat Traian Basescu.

Clasa politica trebuie sa dea exemplul eliminarii risipei

Basescu a apreciat ca exista riscul intarzierii reformelor structurale in 2009 sub pretextul ca acest an este unul electoral si a cerut clasei politice sa fie un exemplu de limitare a risipei banului public.

"O majoritate parlamentara nu ramane reprezentativa decat daca depaseste logica interesului de partid si actioneaza in interesul celor care i-au ales. Un risc major este intarzierea reformelor structurale sub pretextul ca 2009 este un an electoral", a spus presedintele in mesajul adresat, luni, celor doua Camere ale Parlamentului, potrivit NewsIn.

Seful statului le-a cerut parlamentarilor, cat si clasei politice, in general, sa dea un exemplu de austeritate intr-o perioada dificila pentru Romania. "O politica bugetara nesabuita poate fi seducatoare pe termen scurt, dar garantat dezastruoasa pe termen mediu si lung (...) Clasa politica trebuie sa dea exemplul eliminarii risipei banului public. Daca nu, vom fi sanctionati atat de electorat, cat si de istorie. Reforma statului plus austeritate plus solidaritate egal o sansa pentru Romania", a conchis presedintele.

Traian Basescu a profitat de aceasta ocazie pentru a lansa critici dure la adresa fostului Guvern, acuzand faptul ca deteriorarea situatiei economice din ultimii doi ani nu permite acum Romaniei sa ia masurile anticriza pe care le adopta majoritatea statelor UE. Seful statului a criticat fosta guvernare dar si vechiul Legislativ, aratand ca prezenta criza de incredere este rezultatul atitudinii dominante de la nivelul Parlamentului si Guvernului din 2008 in ce priveste abordarea cheltuielilor economice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.