Guvernul a aprobat printr-o Ordonanta de Urgenta acordarea tichetelor de vacanta pentru angajatii din sistemul public. Acestea sunt nominale, vor fi acordate in limita a sase salarii minime brute pe economie si pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei, anunta ministrul Turismului, Elena Udrea.

"Credem ca, in contextul actual, al crizei economice, aceasta masura va fi in masura sa sprijine economia nationala si, in acelasi timp, activitatea intreprinderilor mici si mijlocii", a declarat Elena Udrea.

Acordarea tichetelor de vacanta este menita sa:

  • Stimuleze turismul romanesc in perioada crizei actuale;
  • Creeze noi locuri de munca in acest sector;
  • Fiscalizeze sectorul tursimului romanesc si astfel sa reduca turismul “la negru”.

Pentru moment numai angajatorii din sistemul public vor putea acorda aceste tichete. Mai precis, "institutiile din sectorul bugetar, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societati comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca" vor inlocui primele de vacanta acordate angajatilor cu aceste tichete, se arata in comunicatului Guvernului.

Tichetele de vacanta vor fi suportate integral de catre angajator si vor insuma contravaloarea cel mult 6 salarii de baza minim brute pentru fiecare salariat angajat pe baza unui contract individual de munca. Termenul de valabilitate al tichetelor va fi de un an de la data emiterii, iar valorile nominale sunt de: 10, 20, 30, 40 si 50 lei. Salariatii care vor primi aceste tichete le pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile avizate de Ministerul Turismulu, in concordanta cu prevederile OG 58/1998.


Tichetele de vacanta, asemenea celor de masa, sunt neimpozabile atat pentru angajator, cat si pentru angajat. Acestea vor fi acordate in limita bugetului propriu al fiecarui angajator din sistemul public, iar contravaloarea lor nu se va lua in calcul la stabilirea venitului salarial al angajatilor.

In ceea ce priveste decontarea tichetelor, se va face "printr-un circuit bancar de la bugetul de stat", a precizat Udrea.

Actul normativ de aprobare al tichetelor Elenei Udrea, prevede ca agentiile de turism pot adauga la pachetele de servicii oferite, un comision de maxim 10% din valoarea totala a pachetelor achitate cu tichete de vacanta.

Ordonanta de urgenta stabileste si actiunile care costituie contraventii si pedepsele pentru acestea:

  • Acceptarea spre comercializare a tichetelor de vacanta de catre alte persoane decat titularul tichetului de vacanta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;
  • Acceptarea de catre unitatile de turism de tichete de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism;
  • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la tichetele de vacanta.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul cu atributii de control din Ministerul Turismului, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Normele de aplicare ale OUG vor fi aprobate in termen de 15 zile, Ministrul Turismului exprimandu-si dorinta ca primele tichete sa fie folosite de Paste. "Speram ca tichetele vor putea fi folosite in timpul vacantei de Paste", a conchis Elena Udrea, citata de NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.