Anul trecut, institutiile de credit au preferat sa conteste toate penalizarile primite de la ANPC pentru diversele nereguli savarsite in relatia cu clientii. In vistieria institutiei nu a intrat nici un leu, desi cuantumul maxim al fiecarei amenzi nu depasea 50.000 de lei.

In 2008, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a primit 4.000 de reclamatii care vizau nereguli comise de banci in relatia cu proprii clienti. Dintre acestea, potrivit datelor furnizate de institutie, 113 s-au transformat in procese-verbale de constatare a contraventiei cu amenda si alte 110 in procese-verbale fara sanctiune.

Suma totala care ar fi trebuit sa fie platita de banci ca urmare a actiunilor ANPC se ridica la 880.600 de lei, insa Cotidianul a aflat ca nici una dintre institutiile de credit sanctionate nu a virat suma aferenta sanctiunii. “Bancile prefera sa mearga la infinit cu procese si contestatii in loc sa plateasca amenzile.
De aceea legea ar trebui sa fie schimbata si ANPC sa capete mai multe puteri. Altfel se va repeta situatia din 2008 cand nici o banca nu a platit efectiv amenzile”, au declarat pentru Cotidianul surse apropiate situatiei. Bancile din Bucuresti aduna peste 3.100 de reclamatii din cele 4.000 primite de ANPC in timp ce suma ce ar fi trebuit incasata in urma aplicarii amenzilor se ridica la 361.000 de lei dintr-un total de 880.600 de lei. In situatia de a fi amendate s-au aflat pe parcursul anului trecut majoritatea institutiilor de credit ce activeaza in Romania.

“Cele mai grave incalcari comise de banci vizeaza perceperea unor comisioane neprevazute in contracte si majorarea nejustificata a dobanzilor la credite”, explica cei de la ANPC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.