Societatea Academica Romana (SAR) atrage atentia ca fondurile primite de la UE nu sunt sigure si nici nu reprezinta salvarea Romaniei, avand in vedere faptul ca UE le poate retrage oricand din cauza lipsei de progrese vizibile in lupta anticoruptie.
Raportul SAR de prognoza pe anul 2009 - Criza economica si statul de drept - atrage atentia asupra faptului ca utilizarea fondurilor europene este destul de problematica din cauza capacitatii scazute de organizare interna si lipsei de progrese clare in lupta anticoruptie. "Daca pana in luna iunie Romania nu inregistreaza progrese reale, iar Parlamentul va continua sa fie pricipalul obstacol in calea luptei anticoruptie la nivel inalt, UE ne poate retrage o parte din fondurile pentru infrastructura pe care guvernul se bazeaza atat de mult". Altfel spus, bugetul actual se bazeaza in proportie prea mare pe fonduri europene incerte.

Consultarea cu UE este obligatorie

Premierul Emil Boc, prezent la conferinta, a declarat ca "orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa fie aprobat de Comisia Europeana (CE), in timp ce nu orice acord cu UE trebuie sa treaca pe la FMI". Acest lucru este o datorie a statelor membre UE, care nu mai pot sa semneze niciun acord cu o organizatie international, fara consultari cu executivul European.

"Nu am luat inca o decizie cu privire la un acord al Romaniei cu Comisia Europeana sau cu FMI, suntem in discutii si von anunta in doua saptamani o decizie"
, a spus premierul.

Ungaria a obtinut in 28 octombrie 2008 un sprijin financiar exceptional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dupa ce obtinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la jumatatea lunii octombrie, potrivit NewsIn.

Criza ca oportunitate

Raportul SAR porneste de la premise conform careia o criza nu inseamna numai temeri si pierderi, ci si oportunitati ca lucrurile sa fie facute cum trebuie.

"Riscul major pentru Romania in 2009 este acela ca urgentele si temerile generate de criza economica globala sa ne faca sa uitam de agenda de reforma si a bunei guvernari
", se arata in raportul SAR. Cu alte cuvinte, probleme actulale ale Romaniei sunt datorate proastei administrari a resurselor si nu crizei globale.

SAR avertizeaza ca impactul crizei asupra sectoarelor economice este asimetric, iar pricipalele probleme sunt scaderea scaderea drastic a cererii, blocajele financiare care afecteaza industriile in lant, costul creditului si volatilitatea cursului de schimb. Faptul ca leul se deapreciaza constant afecteaza negative intrega economie. De fapt, sectoarele cele mai afectate sunt industria auto, sectorul financiar-bancar, transporturile si industria metalurgica.

O alta avertizare SAR este ca "somajul din Romania, indiferent de diponibilizarile importante care au avut si vor avea loc, va ramane sub media europeana, doar ca este necesar sa nu mai existe cresteri salariale mari".

In ceea ce priveste preturile, ele, desi este de asteptat, nu vor scadea, prognozele indicand o stagnare, daca nu chiar o crestere moderata in toate sectoarele.

Mesajul SAR din raport este ca pe perioada de criza, autoritatile o pot folosi ca o noua posibilitate de reformare a sectorului public. Guvernul Boc nu trebuie sa aleaga intre a fi un govern de anticriza sau unul anticoruptie, ci sa urmareasca ambele directii simultan.


Boc: 30 de miliarde de euro ar putea schimba Romania din temelii

Geoana: E de preferat un imprumut de la UE pentru ca FMI impune conditii drastice


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.