Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, miercuri, cererea de trimitere la Curtea Constitutionala a dosarul Rompetrol, in care este acuzat Dinu Patriciu alaturi de 11 persoane, insa avocatii au declarat recurs impotriva neadmiterii exceptiilor de neconstitutionalitate.

Instanta a stabilit un termen pe 4 martie pentru cazul in care Curtea de Apel Bucuresti respinge recursurile si decide continuarea procesului la Tribunal, informeaza NewsIn. Astfel, avocatii celor 12 acuzati din dosarul Rompetrol, printre care se afla si Dinu Patriciu, cel al fostului ministru al telecomunicatiilor Sorin Pantis si al lui Sorin Rosca Stanescu, au cerut, pe 4 februarie, instantei sa trimita dosarul la CCR pentru a se stabili daca anumite articole din Legea 297/2004 privind piata de capital sunt constitutionale.

Potrivit avocatilor, articolele 244 si 245 din Legea 297/2004 privind piata de capital ar intra in contradictie cu articolele 11, 20, 23 si 73 din Constitutia Romaniei. Ei au sustinut neconstitutionalitatea acestor articole, motivand ca enumera intr-un mod general si ambiguu infractiunile privind piata de capital.

Cea de-a doua exceptie de neconstitutionalitate ridicata de avocatii apararii se refera la articolele 90 si 214 din Codul de procedura penala, care a intra in contradictie cu niste articole din Constitutie, pentru ca s-ar incalca dreptul la un proces echitabil. Astfel, avocatii au sustinut ca Parchetul a folosit drept probe procese verbale facute de autoritatile de control, ceea ce ar fi dus la incalcarea dreptului acuzatilor la un proces echitabil.

De cealalta parte, procurorul DIICOT a sustinut ca CCR nu se poate pronunta pe legalitatea unui text de lege, ci doar pe constitutionalitatea acestuia.

Tribunalul Bucuresti a decis, in decembrie 2008, conexarea dosarului Rompetrol, in care este judecat Dinu Patriciu, cu dosarul fostului vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Irina Popovici.
Cele doua cazuri au fost cercetate de procurori impreuna, dar ulterior au fost disjunse si trimise separat in instanta.

Astfel, DIICOT a anuntat, pe 18 octombrie 2007, finalizarea urmaririi penale si a decis trimiterea in judecata a Mihaelei Irina Popovici, fost vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Actele de urmarire penala fata de Popovici au fost efectuate intr-o cauza disjunsa din dosarul inaintat instantei de judecata la data de 07 septembrie 2006, prin care au fost trimisi in judecata 12 inculpati, in legatura cu tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a unor actiuni emise de SC Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, anunta DIICOT anul trecut.

Intre timp, Curtea de Apel a admis, in data de 20 martie, recursul DIICOT la restituirea dosarului Rompetrol la Parchet, a dispus casarea sentintei de restituire data Tribunalul Bucuresti in 22 octombrie 2007 si trimiterea dosarului la instanta de fond, pentru continuarea judecarii.

Procurorii au finalizat, in data de 8 septembrie 2006, urmarirea penala in dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanta Libia si manipularea pietei de capital, si l-au trimis in judecata pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru sapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru: initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare, divulgare de informatii cu caracter secret.

Procurorii DIICOT au mai trimis in judecata in aceeasi cauza alte 11 persoane, printre care si patru reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - presedinte, Paul Miclaus - vicepresedinte, Victor Eros - membru si Elena Albu - sefa Corpului de control din CNVM.

Fostul ministru PNL al comunicatiilor, Sorin Pantis, este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar fi putut da semnale false sau care ar fi putut induce in eroare participantii la piata de capital in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare.

Alexandru Bucsa, vicepresedinte The Rompetrol Group Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare pentru ca, in calitate de administrator si director economic la SC Rompetrol SA l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu sa isi insuseasca, in cursul anului 2001, suma de 75 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat, suma pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda. De asemenea, el este acuzat si de complicitate la spalarea de bani pentru ca, in aceeasi perioada, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dinu Patriciu sa transfere in mod succesiv fondurile Rompetrol SA, in suma de 15 milioane dolari, pe care le administra in baza Acordului EPSA, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora. Nu in ultimul rand, el raspunde in fata instantei si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, intrucat in cursul anului 2001 s-a asociat cu Dinu Patriciu, Philip George Stephenson, Petrica Grama si John Hamilton Works, in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Petrica Grama, fost director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice este acuzat de complicitate la delapidare pentru ca l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, sa-si insuseasca suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care ar fi traficat-o ulterior in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda. Si el este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpfa Finance, a fost acuzata de complicitate la manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial. De asemenea, mai este acuzata si de sprijinirea unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului "Ziua", a fost acuzat de utilizare de informatii privilegiate si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, a fost acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei si complicitate la spalare de bani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.