Anexele contractului firmei Sterling cu statul roman au fost publicate pe internet. Joi, premierul Emil Boc a anuntat ca actul aditional a fost desecretizat.
Este vorba de 42 de pagini prin care contractul de explorare si impartire a productiei incheiat de stat cu firma Sterling Resources devine acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare, o modificare care trebuia facuta conform legii petrolului din 2004, informeaza Realitatea.

Potrivit continutului, firma Sterling primeste dreptul de exploatare imediat dupa pronuntarea verdictului de la Haga. Pana la acest verdict, firma canadiana avea dreptul sa faca doar operatiuni de explorare. Actul preciza foarte clar ca statul nu platea despagubiri in cazul in care verdictul Curtii de la Haga nu era favorabil Romaniei. Tot in document se mentioneaza ca firma Sterling primeste prin concesiune perimetrele Midia si Pelican timp de 30 de ani cu posibilitate de prelungire.

VEZI AICI HOTARAREA DE GUVERN Nr. 1446 din 12 noiembrie 2008


VEZI AICI ANEXELE CONTRACTULUI


Boc: Contractul cu Sterling a fost suspendat cinci ani si repus pe rol "dintr-o data", in 2008

Contractul incheiat cu Sterling a fost suspendat in perioada 2003-2008, iar prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune compania nu mai imparte profitul cu statul roman, ci plateste o redeventa situata intre 3,5 si 13,5%.

"S-a repus dintr-o data pe rol!", a declarat premierul Emil Boc joi, la B1 TV, potrivit NewsIn.

Premierul a declarat ca intre 1992 si 2008 au fost aduse 11 acte aditionale documentului initial, iar prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune nu se mai imparte profitul, ci se primeste o redeventa din partea companiei. Boc spune ca proportiile de impartire a profitului, din contractul semnat in 1992, sunt de 55 - 45%, dar a precizat ca nu stie deocamdata in favoarea cui.

In ceea ce priveste valoarea redeventelor pe care Sterling ar trebui sa le plateasca statului, potrivit noii forme a contractului, premierul a spus ca acestea se situeaza intre 3,5 si 13,5%, in functie de zacaminte, si se aplica distinct pentru titei si pentru gaze.

Boc a afirmat ca in contractul incheiat cu Sterling Resources Ltd exista un capitol distinct "Operatiuni petroliere in zona aflata in curs de delimitare la CIJ de la Haga", precizand ca in niciun contract anterior nu a gasit o astfel de prevedere. Potrivit aceluiasi contract, "in portiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican si XV Midia, aflate in curs de delimitare la Haga, firma Sterling va efectua doar operatiuni petroliere de explorare, pana la data emiterii unei decizii de catre CIJ. Dupa pronuntarea CIJ, compania Sterling va avea dreptul de a face operatiuni de exploatare", a citit din document premierul Emil Boc.

Premierul a mai spus ca Executivul ia in calcul suprataxarea profiturilor mari pe care le obtin companiile din industria exploatarii resurselor naturale. In ceea ce priveste motivul demiterii lui Bogdan Gabudeanu de la AMRM, Boc a afirmat ca motivul a fost acceptarea secretizarii contractului, in calitate de presedinte al Autoritatii.

Premierul a spus joi, dupa sedinta de Guvern, ca a fost desecretizat, printr-un ordin al presedintelui ANRM, Gelu Maracineanu, actul aditional pe care Guvernul anterior l-a incheiat cu compania Sterling Resources. Presedintele ANRM a obtinut si acordul Sterling pentru a proceda la declasificarea actului, deoarece documentul continea clauze de confidentialitate.

De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al primului-ministru in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.