In urma cu o luna si jumatate, la nici 3 zile de la anuntarea Mega Caritas-ului lui Bernie Madoff, publicatiile de business americane se intrebau ”Oare cate scheme Ponzi mai exista?". Dupa ce 23 scheme piramidale au fost descoperite in 2008, numai de la inceputul lui 2009 au mai fost denuntate inca 4 astfel de operatiuni.

Schemele Ponzi, cunoscute in Romania sub numele de Caritas, sunt asa-zise “fonduri de investitii” unde banii proveniti de la cei mai proaspeti investitori sunt distribuiti unor investitori mai vechi sub denumirea de “profit”. In realitate, nu exista nici un fel de investitii deoarece banii sunt pur si simplu reciclati pana in momentul in care nu se mai gasesc investitori noi si ciclul de reciclare se opreste.

La inceputul acestei saptamani, Nicholas Cosmo, un finantist din suburbiile orasului New York a recunoscut ca a inselat investitorii promitandu-le un profit anual de 48%. Suma totala a pagubei, acumulata in 2007 si 2008, este de 370 de milioane de dolari. O zi mai tarziu, autoritatile federale l-au arestat pe Arthur G. Nadel, un finantist din Florida, care si-a pagubit investitorii cu circa 350 de milioane de dolari.

Pe 15 ianuarie, SEC (echivalentul in Statele Unite al CNVM-ului romanesc) a anuntat ca o schema Ponzi a fost demascata in statul Georgia in timp ce James G. Ossie, organizatorul principal, se pregatea sa lanseze afacerea la nivel national. Paguba s-a ridicat la suma de 25 de milioane de dolari. Cu o saptamana inainte, Joseph S. Forte din statul Pennsylvania, a fost acuzat de asemenea ca este organizatorul unei scheme Ponzi care exista inca din 1995.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.