Centrala electrica de la Cuciurgan, situata pe teritoriul Transnistriei si care exporta energie catre Romania, nu mai primeste gaze si a trecut la carbune si pacura, insa consumatorii din R. Moldova nu sunt afectati de sistarea livrarilor pe conducta de tranzit catre Balcani.

Prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon, care este si ministru al economiei, a declarat pentru NewsIn ca autoritatile de la Chisinau "au luat legatura cu administratia centralei de la Cuciurgan inca acum doua zile si aceasta si-a trecut productia de energie electrica la carbune si pacura". In acest moment centrala are rezerve suficiente pentru a aproviziona Republica Moldova cu energie electrica, spune Dodon.

Centrala hidroelectrica de la Cuciurgan a exportat in ianuarie-octombrie 2008, energie electrica in valoare de 38,1 mln USD, reprezentand 4,9% din exporturile totale ale Transnistriei, potrivit datelor Ministerului Reintegrarii. Toata energia electrica produsa la Cuciurgan a fost livrata Romaniei, un contract in acest sens intrand in vigoare in iulie 2007, potrivit aceleiasi surse.

Numarul doi din Guvernul moldovean a anuntat ca nu s-au inregistrat sistari de livrari de gaze pentru consumatorii finali din Republica Moldova. "Suntem in contact direct si in negocieri atat cu Gazpromul cat si cu partea ucraineana. Mai exista gaze in conducta din sud care tranziteaza Republica Moldova spre Balcani, dar presiunea este in scadere. Republica Moldova mai are inca o conducta de gaze prin care este alimentata din nord si unde livrarile sunt deocamdata in limitele obisnuite, ceea ce permite asigurarea consumatorilor in parametrii obisnuiti", a declarat Igor Dodon.

Luni, prim-vicepremierul moldovean a respins acuzatiile formulate de compania ucraineana Naftogaz potrivit carora Republica Moldova, in complicitate cu Gazpromul, ar fi crescut nesanctionat consumul din conducta spre Balcani cu 10 milioane metri cubi pe zi, prejudiciind astfel imaginea Ucrainei. Acuzatiile au fost reluate marti de ambasadorul ucrainean la Sofia.

Potrivit lui Dodon, aceste declaratii drept o provocare menita sa camufleze cauzele reale ale scaderii livrarilor spre Europa si a spus ca Republica Moldova nu consuma preia din conducta nimic peste cantitatea de gaze contractata de la furnizorul rus. Republica Moldova nu poate consuma fizic zece milioane de metri cubi de gaze pe zi si nici nu are unde le stoca, consumul sau anual constituind 1 miliard 400 milioane metri cubi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.