Criza da primele roade ale lui 2009. Peste 100 de angajati de la SIF Transilvania, 90% dintre salariatii UPET Targoviste si peste 300 de angajati din judetul Maramuret au intrat in somaj de la inceputul acestei luni. Iar din februarie, peste 700 de angajati de la la Donau Chem Turnu Magurele vor fi someri.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Kelemen Tibor a declarat, luni (n.r. 5 ianuarie 2009), ca cei 104 angajati ai SIF Transilvania, anuntati de la sfarsitul lui 2008 ca vor fi disponibilizati, pot depune documentatia necesara inca de la inceputul saptamanii.

Angajatii respectivi provin de la doua hoteluri din Covasna, aflate sub patronatul SIF, si care urmeaza sa intre in reabilitari capitale in aceasta primavara. Cele trei hoteluri aflate in subordinea SIF sunt Cerbul, Caprioara si Covasna, dintre care ultimul va fi demolat si reconstruit. Celelalte doua vor intra in reabilitare si se vor inchide temporar, conform NewsIn.

Presedintelui Camerei de Comert si Industrie Covasna, Herman Rosner, a declarat ca, recent, conducerea SIF Transilvania a aprobat o prima transa de investitii pentru hotelurile sale, in valoare de 15 milioane de euro, incepand din luna ianuarie. Valoarea totala a investitiei ar putea ajunge la 40 de milioane de euro. In urma cu doi ani, SIF, CCI Covasna si Consiliul Judetean au incheiat un protocol in care este prevazuta dezvoltarea turismului si infrastructurii in judet si in statiunea Covasna, care prevede si aceasta investitie.

La nivel de disponibilizari, la sfarsitul anului trecut au fost anuntate in Covasna peste 200 de disponibilizari, iar rata somajului in luna decembrie ajunsese la 7,3% si peste 6.600 de someri. Multe persoane cauta un loc de munca in judetele invecinate, iar potrivit AJOFM in zona orasului Baraolt ar fi in jur de 500 de persoane care fac naveta, majoritatea in Brasov.

Cat priveste situatia angajatilor de la UPET Transilvania, din cei 1.200 de angajati ai companiei, numai 100 vor continua sa mearga la serviciu in luna ianuarie, restul de 1.100 intrand in somaj tehnic.

“In luna ianuarie, 90% din personalul UPET Targoviste este in somaj tehnic, primesc practic 75% din salariu, conform Codului muncii si contractului colectiv. Cauza este lipsa de contracte pe anul acesta. Se pare ca pe anul acesta nu s-a reusit incheierea niciunui contract pana in momentul de fata. Am discutat cu conducerea si mi s-a comunicat ca a avut discutii cu diverse firme chiar si din strainatate, au disponibilitatea de a contracta, dar nu in momentul de fata”, a declarat Cornel Andreevici, liderul de sindicat al societatii targovistene.

Andreevici a adaugat ca se speca ca nu se va pune problema disponibilizarii celor 1.100 de anagati aflati in somaj tehnic, informeaza Wall-Street.

UPET Targoviste produce echipament pentru industria petroliera si este una dintre cele mai importante societati de profil din tara.

Daca la sfarsitul anului trecut, in judetul Maramures erau anuntate 104 de disponibilizari, reprezentantii Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca Maramures au rectificat aceasta cifra, pana la 300 de personae disponibilizate.

Cele mai multe disponibilizari sunt la societatea Cuprom din Baia Mare, care initial nu figura pe lista cu reducerile de personal. La aceasta societate, 192 din cei 242 de angajati raman fara loc de munca.

Disponibilizari se vor face si la societatile Agifco si Chilia, unde mai bine de jumatate dintre angajati vor fi concediati. Astfel la societatea Agifco, cu activitate in domeniul constructiilor metalice, din cei 68 de salariati isi vor pierde locurile de munca 45 de angajati, in timp ce la societatea Chilia, cu activitate in fabricarea betonului si constructiilor, vor fi concediate 24 din cele 29 de persoane.

Reduceri de personal vor fi si la societatea Sitel, cu activitate in prelucrarea lemnului, de unde vor pleca 14 din cei 38 de angajati, de la societatea Electrica Serv, vor fi concediati 15 salariati, in timp ce la SC Nens, avand activitate in domeniul prelucrarii lemnului, vor fi disponibilizate 21 din cele 74 de persoane.
Concedieri se vor face si in luna februarie, pana acum doi agenti economici din Maramures anuntand reduceri de personal.

Si la combinatul de ingrasaminte chimice “Donau Chem”, din Turnul Magurele, anul va incepe cu disponibilizari, insa din luna februarie. 763 de angajati au fost anuntati inca din decembrie 2008, ca de la 1 ianuarie vor fi someri.

Initial, in decembrie, fusesera anuntati spre disponibilizare 860 de angajati. Insa 97 de persoane, care nu indeplineau conditiile necesare pentru a putea beneficia de ajutor de somaj, au fost repartizate in sectiile in care numarul de personal era insuficient pentru intretinerea utilajelor, a declarat liderul sindicatului “Turnu Chim”, Habriel Dimancea, citat de NewsIn.

Cei 763 de disponibilizati vor beneficia, conform contractului colectiv de munca, de patru salarii medii nete pe unitate, adica de 3.600 de lei, un salariu mediu net fiind de 900 lei, iar “cei care raman in unitate vor asigura integritatea tancului de amoniac in care mai este o anumita cantitate, chiar daca activitatea a fost intrerupta”, a spus Dimancea.

Potrivit Liderul Sindicatului „Turnu Chim”, actiunile de protest vor continua si in aceasta luna, culminand cu o actiune de pichetare a sediului Guvernului, la data de 21 ianuarie, la care vor participa peste 1.000 de reprezentanti ai sindicatelor din toate combinatele chimice din tara.

„Vrem sa atragem atentia Guvernului ca neluarea unor masuri urgente de sustinere a agriculturii si implicit a folosirii ingrasamintelor chimice in obtinerea de productii de cereale sporite, va avea un impact negativ asupra productiei agricole a anului viitor, ceea ce va conduce, pe fundalul crizei economico-financiare, la o criza alimentara. Sunt masuri la indemana guvernului, nu trebuie sa ne dea cineva bani din afara. Poate ca macar acum, in ceasul al doisprezecelea, ne baga cineva in seama”, a spus Gabriel Dimancea.

Conform declaratiilor lui Dimancea, in perioda 12-16 ianuarie, liderii sindicatelor din combinatele chimice se intalnesc la Bucuresti pentru a stabili calendarul actiunilor de protest pentru perioada urmatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.