Managerii firmelor romanesti estimeaza reducerea productiei si a numarului de angajati in industrie si constructii in perioada decembrie 2008-februarie 2009, precum si stagnarea activitatii in comert si servicii, desi preturile ar urma sa creasca, arata astazi ancheta de conjunctura a Statisticii.

Mai mult de un sfert (29%) dintre managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -15%), coroborata cu o crestere a stocurilor de produse finite, pe fondul celei mai semnificative scaderi a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Acestia au mai spus ca se asteapta la o tendinta de diminuare a numarului de salariati, in decembrie 2008, soldul conjunctural fiind de -22% pe totalul industriei prelucratoare, dupa ce in luna similara a anului trecut ei estimau, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de crestere moderata a productiei (sold conjunctural +6%) si de diminuare a numarului de salariati (sold conjunctural de -9%).

Preturile produselor industriale ar urma sa creasca in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%), conform anchetei de conjunctura efectuate de INS.

Scadere a productiei si stocului de comenzi in constructii

Managerii firmelor din constructii se asteapta ca in urmatoarele trei luni acest sector sa fie afectat de scaderi in ce priveste volumul productiei (sold conjunctural -35%), stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -39%), precum si personalul angajat atat pe total (sold conjunctural –34%), cat si pe grupe de marime a companiilor.

Potrivit INS, managerii din domeniu estimau si in decembrie 2007 aceeasi tendinta, de restrangere a activitatii la intrarea in sezonul rece, pentru intregul sector de constructii.
Actorii economici estimeaza, insa, o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +22%), dar la o intensitate mai mica fata de estimarea din luna decembrie a anului trecut (sold conjunctural +31%).

Stabilitate in comertul cu amanuntul


Pentru perioada decembrie 2008 - februarie 2009, managerii din comertul cu amanuntul au estimat ca nu vor avea loc modificari semnificative, comparativ cu perioada anterioara, situatia economica, pe totalul activitatii, urmand sa se mentina la aceeasi valoare din luna noiembrie 2008 (sold conjunctural +5%). Acestia au apreciat si ca volumul total al comenzilor de marfuri isi va mentine trendul semnalat in luna anterioara (sold conjunctural -6%).

Desi cumparatorii au fost mai rezervati si mai prudenti fata de aprovizionarea cu produse in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, ei au avut un comportament normal in ultima luna a acestui an, astfel ca volumul vanzarilor de marfuri prin comertul cu amanuntul si-a urmat tendinta pozitiva, insa si-a incetinit cresterea. Daca in decembrie 2007 soldul conjunctural inregistrat a fost de +31%, in decembrie 2008 acesta a fost de +26%.

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector, potrivit a 85% din opinii, dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +16%).

Mai putini angajati si in servicii

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +13%, desi comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cresterea a fost mai temperata (in decembrie 2007, soldul conjunctural fiind de +24%).

Mai mult de jumatate (56%) dintre managerii din servicii considera ca, in urmatoarele trei luni, cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o tendinta de stabilitate pe ansamblu, insa ar putea avea loc o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -10%). Acest trend descendent este dat in special de inteprinderile foarte mari (cu cel putin 500 de salariati), care inregistreaza un sold conjunctural de -29%, si de cele mijlocii (50-249 salariati), cu un sold conjunctural de -5%.

Managerii din domeniul serviciilor estimeaza ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o usoara crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se mai arata in comunicatul Statisticii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.