Mirajul Uniunii Europene (UE) inca persista printe romani, majoritatea dintre acestia avand mare incredere in Uniune, desi nu stiu exact ‘cu ce se mananca” toate institutiile sale. Comparativ cu romanii, restul europenilor sunt la polul opus, acestia nefiind de acord cu directia in care se indreapta UE, se arata Eurobarometrul publicat de Comisia Europeana.

Romanii sunt mult mai optimisti decat majoritatea europenilor in ceea ce priveste situatia economica, directia in care se indreapta UE si institutiile sale - desi raspund cu "nu stiu" la intrebari precum "Aveti incredere in Banca Centrala Europeana?", arata ultimul eurobarometru publicat joi (n.r. 18 decembrie 2008) de Comisia Europeana.

Criza nu este inca resimtita foarte tare de romani, ca dovada stau cozile din supermarketuri si raspunsurile celor care au participat la studiu: 30% afirma ca in 2009 situatia economica din UE se va imbunatatii, 30% considera ca va ramane neschimbata, 20% cred ca se va inrautati si 20% "nu stiu". La nivel european, opinia publica inregistreaza o cadere "dramatica", de 25% in ceea ce priveste situatia economica.

Vecinii bulgari sunt si ei increzatori in economia UE, insa nu asa de mult ca romanii: 21% dintre bulgari considera ca va fi mai bine, 15% ca va ramane la fel, 28% afirma ca se va inrautati, in timp ce 36% nu stiu cum va evolua economia uniunii.

Nestiinta, inconstienta sau pur si simplu pozitivitate?

In ceea ce priveste economia nationala, romanii sunt din nou, cel mai putin ingrijorati, inregistrand o scadere de doar sase procente a celor pesimisti, pana la 31%, in timp ce media UE e de 36%, iar unele tari precum Irlanda (64%), Ungaria (62%) si Grecia (59%) sunt foarte ingrijorate de perspectiva economica pentru 2009.

Romanii sunt primii si in clasamentul privind increderea in directia in care se indreapta Uniunea Europeana, cu 57% proportia celor optimisti, in timp ce media UE este de 35%. Doar 10% dintre romani considera ca UE se indreapta intr-o directie gresita, fata de 54% dintre finlandezi, 51% dintre francezi, 47% dintre britanici.

Directia in care se indreapta Romania este una buna, considera 39% dintre persoanele chestionate, 34% fiind de parere ca este una gresita, conform NewsIn.

Increderea romanilor in Comisia Europeana a crescut cu cinci procente fata de ultimul eurobarometru din primavara, ajungand la 55%. Este cea mai mare crestere dupa cea a Austriei, care a urcat sapte procente, ajungand la 44%. Media UE a ramas constanta, la 47%, Belgia, Luxemburg si Finlanda fiind tarile care au cea mai mare incredere in Comisie, iar Marea Britanie cu cea mai mica (28%).

Chiar daca 45% dintre romani au declarat ca au incredere in Banca Centrala Europeana, eurobarometrul remarca faptul ca Romania are cea mai mare rata de respondenti cu "nu stiu" (43%) la aceasta intrebare, sugerand lipsa informarii cu privire la institutiile UE.

Raspunsurile par contradictorii si in ce priveste beneficiile aderarii. 69% dintre romani considera ca tara lor a beneficiat de pe urma aderarii. Insa majoritatea sunt de parere si ca Romania are un cost al vietii mult mai ridicat decat celelalte state membre (58%), ca pretul la energie este mai mare decat in alte tari UE (53%) si ca nu se poate vorbi de o imbunatatire a calitatii vietii (55%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.